Восени кількість тестувань на COVID-19 збільшиться удвічі — Максим Степанов

17 липня 2020 о 12:04
686

Україна до вересня 2020 р. вдвічі збільшить кількість тестувань на COVID-19 порівняно із поточними показниками за рахунок розширення потужностей вітчизняних лабораторій.

Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов на щоденному брифінгу 17 липня 2020 р.: «Ми хочемо збільшити в два рази кількість тестувань. Я поставив завдання, щоб уже у вересні вийти на такі показники».

Скільки тестувань проводиться зараз

На сьогодні в країні за добу проводиться 13–14 тис. тестів методом ПЛР, тоді як на початок квітня поточного року цей показник становив 200–250 тестів.  М. Степанов зауважив, що за останні місяці значно збільшено потужності лабораторних центрів за рахунок оновлення обладнання.

«Для того щоб підвищити потужності лабораторних центрів, потрібно було придбати обладнання, якого не вистачало. До березня поточного року остання закупівля  лабораторного обладнання здійснювалася ще у 2009 р. Ми оновили обладнання всіх лабораторних центрів. Ми не зупиняємось і закуповуємо далі», — підкреслив міністр.

Вирішальні фактори — обладнання і кадри

За словами М. Степанова, крім закупівлі лабораторного обладнання, важливим питанням, яке потребувало вирішення, було забезпечення лабораторних центрів кадрами.

«Ми останні місяці активно займаємося таким питанням, як кадри. Це люди, які працюють без вихідних. Ви бачите, що тестування не зупиняється ні на день. Хочу висловити їм слова великої подяки за те, що вони уже декілька місяців працюють у такому режимі», — підкреслив міністр.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2020 р. має зрости зарплата медичних працівників.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua