Госпітальні округи: змінено порядок їх створення

17 липня 2020 о 11:53
3412

На Урядовому порталі 16 липня 2020 р. опубліковано Постанову Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 р. № 589, якою вносяться зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 1074 «Деякі питання створення госпітальних округів».

Про що документ

Серед головного – Порядок створення госпітальних округів у документі викладено в новій редакції.

Зокрема терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

>
  • опорні заклади охорони здоров’я — це багатопрофільні заклади охорони здоров’я державної та комунальної форми власності, які відповідають або можуть бути підвищені до рівня багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого або другого рівня;
  • спроможна мережа госпітального округу — сукупність закладів охорони здоров’я, які провадять в установленому законом порядку господарську діяльність із медичної практики та мають функціональні потужності, здатні забезпечувати надання якісної, комплексної, безперервної та орієнтованої на пацієнта медичної допомоги, відповідно до соціально-демографічних характеристик населення, особливостей його розселення на відповідній території;
  • функціональні потужності — наявність персоналу з відповідним освітнім, кваліфікаційним рівнем та матеріально-технічною базою, що відповідають встановленим законодавством вимогам.
  • Інші терміни вживаються в цьому Порядку у значенні, наведеному в Основах законодавства України про охорону здоров’я та інших актах законодавства у сфері охорони здоров’я.

    Створення госпітальних округів здійснюється на основі поєднання таких принципів:

    • безпека та якість медичної допомоги на основі доказової медицини;
    • своєчасність доступу до медичної допомоги;
    • економічна ефективність, яка полягає у забезпеченні максимально можливої якості медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання ресурсів.

    Визначено також Механізм управління у госпітальному окрузі, суб’єкти госпітального округу, суб’єкти, які входять до складу госпітальної ради, склад госпітальної ради, механізм функціонування госпітального округу тощо.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua