Асоціація фібриляції передсердь та інсульту: вплив коморбідних захворювань

16 липня 2020 о 14:33
741

Актуальність

Відомо, що фібриляція передсердь (ФП) вдвічі підвищує ризик смертності від усіх причин. Це опосередковується 5-кратним зростанням ризику розвитку інсульту серед пацієнтів із ФП та тим, що серед осіб з ФП інсульти мають тяжкий перебіг. Саме тому антикоагулянтна терапія, яка знижує ризик інсульту і смертності, є необхідною для більшості пацієнтів із неклапанною ФП.

На сьогодні актуальним залишається питання, чи дотримується співвідношення ризику/користі від застосування антикоагулянтної терапії у пацієнтів із ФП без супутніх серцево-судинних захворювань

Методи

Групою вчених проведено дослідження REGARDS, яке включало понад 30 тис. учасників віком ≥45 років. Середній період спостереження становив 8,7 року.

Усіх пацієнтів було розподілено на чотири групи, враховуючи наявність/відсутність ФП та серцево-судинного коморбідного захворювання (ССКЗ).

Група 1 (референтна група): включала пацієнтів без ФП та ССКЗ (n=7837, 27,7%).

Група 2: пацієнти без ФП, але зі ССКЗ (n=18 103, 64,1%).

Група 3: пацієнти з ФП без ССКЗ (n=386, 1,4%).

Група 4: ФП + ССКЗ (n=1927, 6,8%).

Первинною кінцевою точкою дослідження була вибрана частота інсульту у пацієнтів із ФП без ССКЗ (група 3) порівняно із референтною групою.

Результати

Порівняно із пацієнтами без ФП і без ССКЗ (референтна група) ризик розвитку інсульту для пацієнтів з ФП та без ССКЗ не мав достовірних результатів (коефіцієнт ризиків 1,23, 95% довірчий інтервал (ДІ) 0,62–2,18).

Пацієнти без ФП + ССКЗ і пацієнти з ФП + ССКЗ мали вищий ризик розвитку інсульту порівняно із референтною групою (підвищення ризику в 1,77 і 2,52 раза відповідно).

Частота кардіоемболічного інсульту була вищою серед пацієнтів групи 3 (з ФП + без ССКЗ) порівняно із учасниками дослідження без ФП (частота ризику кардіоемболічного інсульту від загальної кількості ішемічного інсульту становила 12,9% у групі 1; 16,7% — у групі 2; 69,2% — у групі 3; 54,8% — у групі 4).

Частота кардіоемболічного інсульту була вищою у групі 3 порівняно із референтною групою у >3 рази (коефіцієнт ризиків — 3,12). При цьому ризик був найвищим у пацієнтів групи 4 (ФП + ССКЗ) порівняно з пацієнтами референтної групи (підвищення ризику у 8,25 раза).

Висновок

В аналізі REGARDS дослідники не виявили доказів підвищеного ризику розвитку інсульту серед пацієнтів із ФП та без ССКЗ порівняно з референтною групою. Для пацієнтів із ССКЗ виявлено підвищений ризик кардіоемболічного інсульту навіть за умови відсутності супутньої ФП.

Тож дослідники дійшли висновку, що пацієнти з ФП без супутніх ССКЗ не мають підвищеного загального ризику інсульту. З огляду на це, дослідники не рекомендують призначення антикоагуляної терапії пацієнтам із ФП та без ССКЗ.

  • Singleton M. J., Imtiaz-Ahmad M., Kamel H. et al. (2020) Association of Atrial Fibrillation Without Cardiovascular Comorbidities and Stroke Risk: From the REGARDS Study. J. Am. Heart Assoc., Jun. 4 (https://doi.org/10.1161/JAHA.120.016380).

Анна Хиць