Як виплачуються кошти стаціонарам за лікування пацієнтів із COVID-19

15 липня 2020 о 17:24
959

Нарахування коштів лікарням за надання стаціонарної допомоги пацієнтам із гострою респіраторною хворобою COVID-19 регулюється нормами Постанови КМУ від 05.02.20220 р. № 65 (зі змінами) «Деякі питання реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році».

Фінансування у перший місяць

Згідно з документом, у перший місяць дії договору з НСЗУ лікарні отримували кошти за готовність надати допомогу, за укомплектованість і підготовку медичного персоналу, за наявні апарати ШВЛ, готові до використання. Також за ці кошти закуповувалися лікарські засоби та витратні матеріали.

Фінансування у наступні місяці

У другому місяці кошти за готовність вже не сплачувалися. Лікарні отримували кошти лише за надання медичних послуг хворим на COVID-19 і за нововведені апарати ШВЛ.

Якщо ані пацієнтів, ані нововведених апаратів ШВЛ протягом місяця не було, звіт медичного закладу — «нульовий». І оплата за цим пакетом не надходила. Загалом 57 лікарень не отримали коштів за травень (для цих закладів травень був другим місяцем за контрактом), оскільки не мали жодного пацієнта з COVID-19.

Також в НСЗУ зауважують, що якщо заклади охорони здоров’я у поточному місяці мали менше пацієнтів, ніж у попередньому, то вони, відповідно, отримали менше коштів за надання стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Нагадаємо, що НСЗУ вже виплатила понад 1 млрд 600 млн грн за надання медичними закладами допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього у квітні та травні 2020 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»