Інгібітори протонної помпи та підвищений ризик COVID-19

15 липня 2020 о 11:59
1975

Актуальність

Інгібітори протонної помпи (ІПП) — одні з найчастіше застосовуваних препаратів у США — пов’язані з побічними ефектами, включаючи розвиток остеопорозу, хронічного захворювання нирок та шлунково-кишкових інфекцій. Результати недавнього дослідження свідчать, що застосування ІПП 1 раз на добу підвищує ризик розвитку кишкової інфекції на 33%. Це, ймовірно, пов’язано з гіпохлоргідрією, яка розвинулася на фоні прийому ІПП, що в подальшому може погіршити захист організму від інфекційних збудників.

Хоча вплив кислотосупресивної терапії на перебіг нового коронавірусу тяжкого гострого респіраторного синдрому-2 (SARS-CoV-2) поки залишається невідомим, попередні дані досліджень свідчать, що рівень pH ≤3 погіршує перебіг SARS-CoV-1. Оскільки SARS-CoV-2 для потрапляння до організму використовує рецептори ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ)-2, які знаходяться в тому числі і в ентероцитах, застосування ІПП може впливати на легше потрапляння вірусу до шлунково-кишкового тракту (ШКТ), та в подальшому призводити до розвитку ентериту, коліту та системного ураження всіх інших органів, включаючи легені. Таким чином було створено гіпотезу, що застосування ІПП може підвищити ризик інфікування на COVID-19.

Методи

Для перевірки цієї гіпотези проведено популяційне дослідження, учасниками якого були дорослі особи з можливим діагнозом COVID-19. Період дослідження становив з 3 травня по 24 червня 2020 р.

Результати

У дослідження було включено понад 264 тис. осіб, з яких 53 130 (61,3%) пацієнтів мали позитивний результат тесту на COVID-19, а також симптоми з боку ШКТ.

За даними регресійного аналізу пацієнти, які отримували ІПП-терапію 1 раз на добу (відношення шансів (ВШ) 2,15; 95% довірчий інтервал (ДІ) 1,90–2,44) або 2 рази на добу (ВШ 3,67; 95% ДІ 2,93–4,60) мали достовірно вищий ризик інфікування на COVID-19, порівняно з пацієнтами, які не отримували ІПП-терапії.

Щодо застосування антагоністів Н2-рецепторів, які, як вважається, викликають меншу гіпохлоргідрію, порівняно з ІПП, їх застосування не було асоційоване з підвищеним ризиком розвитку COVID-19.

Висновок

Результати дослідження продемонстрували, що використання ІПП пов’язане з підвищеним ризиком інфікування COVID-19. Найвищий ризик відзначали у осіб, які приймали ІПП 2 рази на добу щоденно, порівняно з пацієнтами, які приймали ІПП 1 раз на добу та особами, які не приймали ІПП-терапії.

  • Almario C.V., Chey W.D., Spiegel B.M. (2020) Increased Risk of COVID-19 Among Users of Proton Pump Inhibitors.  Am. J. Gastroenterol., Jul. 7.

Анна Хиць