Оновлений протокол лікування COVID-19, психічне здоров’я, лікування епілепсії та туберозного склерозу

14 липня 2020 о 17:26
2030

Минулого тижня за сприяння МОЗ України відбувся запуск проєкту «Психічне здоров’я для України». Про це 14 липня 2020 р. під час традиційного ранкового брифінгу МОЗ України повідомила Ірина Садов’як, перший заступник міністра охорони здоров’я України. Вона також підкреслила важливість співпраці у цій царині з міжнародним партнером, зокрема зі Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва.

Психічне здоров’я

І. Садов’як нагадала, що у 2017 р. Кабінет Міністрів України ухвалив Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я до 2030 року, аби створити цілісну систему охорони психічного здоров’я з ефективними маршрутами для пацієнта. Концепція передбачає, що фокус надання психіатричної допомоги буде на амбулаторному лікуванні, а не на лікуванні у стаціонарах. Найближчим часом МОЗ представить план дій для реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я.

Також особливу увагу МОЗ нині приділяє налагодженню міжсекторальної співпраці, щоб усі ланки медичної допомоги у сфері психічного здоров’я працювали злагоджено не тільки на рівнях закладів охорони здоров’я, а й на рівнях місцевих та обласних органів самоврядування. Одним з оптимальних варіантів злагодженої роботи є створення детальних маршрутів пацієнтів, щоб хворому змогли надати якісну послугу на будь-якій ланці психічної допомоги.

МОЗ вважає, що раннє виявлення психічних розладів та їхня корекція дозволить зняти навантаження з наступних ланок медичної допомоги, а також зменшити кількість складних випадків: якщо базову допомогу надаватимуть у Центрі первинної медичної допомоги або в районній лікарні, то ймовірність успішної терапії значно зросте.

Оновлення Протоколу лікування CОVID-19

За словами І. Садов’як, оновлений Протокол лікування пацієнтів із COVID-19, над яким працює експертна група у складі 31 медичного фахівця, включатиме застосування дексаметазону та Додаток з антикоагуляторної терапії. Препарат лопінавір/ритонавір з нього буде виключено, а можливість застосування ремдесивіру — розширено. Також із протоколу лікування дітей та пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19 буде виключено препарат гідроксихлорохін. Відповідний наказ МОЗ України буде підписано вже найближчим часом.

Лікування епілепсії та туберозного склерозу у дітей

На останок заступник міністра повідомила, що МОЗ працює над розв’язанням питання щодо альтернативних шляхів закупівлі ліків дітям із тяжкими формами епілепсії та туберозного склерозу. Поставки цих препаратів були ускладнені внаслідок пандемії та, відповідно, неможливості ввезти ці лікарські засоби з-за кордону.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr