Радіаційно-асоційований рак у дітей із вродженими вадами серця: новини Конгресу Американського коледжу кардіологів

14 липня 2020 о 15:00
680

Актуальність

Згідно з нещодавнім канадським дослідженням, представленим у рамках Конгресу Американського коледжу кардіологів (American College of Cardiology) та Всесвітньої федерації серця (World Heart Federation), діти з вродженими вадами серця (ВВС), які зазнають впливу іонізуючого випромінювання внаслідок діагностичних процедур, мають підвищений ризик розвитку радіаційно-асоційованого раку.

Результати дослідження свідчать, що ризик розвитку радіаційно-асоційованого раку у дітей залежить напряму від дози випромінювання. Ризик зростає поетапно за рахунок частоти діагностичних процедур, пов’язаних із впливом низькодозованого іонізуючого випромінювання (НІВ) та загальної дози випромінювання. Більше того, приблизно 80% ракових захворювань пов’язані з радіаційним випромінюванням.

Методи

Група канадських дослідників (MAUDE) виконала популяційне дослідження, в якому проаналізовано зв’язок між частотою розвитку раку та застосуванням НІВ при діагностичних процедурах у дітей із ВВС.

У 2018 р. група MAUDE уже публікувала результати свого першого великого популяційного дослідження, в якому аналізували зв’язок між НІВ від діагностичних процедур та інцидентом раку серед дорослих осіб із ВВС. Тоді у дослідження було включено 25 тис. дорослих осіб із ВВС віком 18–64 роки. Результати попереднього дослідження продемонстрували, що особи, які зазнавали впливу НІВ (>6 діагностичних процедур), мали на 140% вищий ризик розвитку раку.

Оскільки діти вважаються більш чутливими до канцерогенних ефектів НІВ порівняно з дорослими, група MAUDE вирішила провести наступне аналогічне дослідження, вивчаючи пацієнтів педіатричного профілю з ВВС.

У дослідження загалом було включено 232 дитини з ВВС, яким діагностовано рак у віці в середньому 3,9 року.

Результати

Після виключення всіх діагностичних процедур, пов’язаних із дією НІВ, проведених у період 6 міс до виявлення раку, ризик розвитку раку був вищим на 230% серед дітей, які зазнавали впливу НІВ внаслідок діагностичних процедур, порівняно з пацієнтами педіатричного профілю з ВВС, які не мали впливу НІВ. На кожні 4 мкЗв НІВ ризик розвитку раку зростав на 15,5%. На відміну від цих даних, у попередньому дослідженні ризик розвитку раку у дорослих зростав на 10% при дозі 10 мкЗв. У пацієнтів, які пройшли >6 діагностичних процедур, пов’язаних із НІВ, на 2,4 раза вищий ризик розвитку раку порівняно з дітьми, які не мали такої частоти впливу НІВ.

Висновки

Результати дослідження свідчать, що діагностичні процедури, пов’язані з впливом НІВ, значно підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань серед пацієнтів педіатричного профілю. У майбутньому група MAUDE планує підтвердити ці результати в інших, масштабніших дослідженнях.

  • Jancin В. (2020) Radiation-associated childhood cancer quantified in congenital heart disease. Мdedge, Coverage of AACR 2020, May 19.

Анна Хиць