Частина 3. Спеціальні харчові продукти та гігієнічні засоби: практика клінічного використання

13 липня 2020
1174
Резюме

Продовжуємо висвітлювати досвід використання спеціальних харчових продуктів (СХП) лікарями різного профілю у клінічній практиці. На завершення огляду представлено досвід використання СХП у хворих із нейропатичними розладами нервової системи. Користь і доцільність використання СХП визначали методом анкетного опитування.

Спостереження № 1

Невролог. Поліклініка № 3, м. Чернівці

Комплекс Мієлофан у лікуванні хворих із нейропатичним болем

На прийом звернулася пацієнтка віком 50 років зі скаргами на стійкий помірний ниючий біль у ділянці правої лопатки з іррадіацією у праву руку. Біль значно посилювався в нічний час. Хвора також скаржилася на оніміння та мерзлякуватість пальців і кисті справа. Незважаючи на застосування нестероїдних протизапальних препаратів упродовж 6 міс, вираженість наведених симптомів не зменшувалася. За спеціальним опитувальником, що зазвичай застосовується для оцінки неврологічних розладів із нейропатичним компонентом, стан було оцінено на 16 балів. Для досягнення кращого ефекту у схему комплексного лікування було додано Мієлофан — 1 капсула на добу протягом 1 міс. Ефект після застосування Мієлофану порівнювали із початковими результатами за тим самим оцінювальним опитувальником, що був застосований на початку і включав такі пункти: інтенсивність, частоту і характер нейропатичного болю, наявність оніміння, мерзлякуватості і судом. Через 1 місяць застосування стан було оцінено на 5 балів, що свідчило про покращення на 69% порівняно зі станом до застосування. Хворій було рекомендовано продовжити прийом Мієлофану ще на 1 міс.

Спостереження № 2

Невролог. Поліклініка № 3, м. Київ

Комплекс Мієлофан у лікуванні пацієнтів із полінейропатією на тлі інсулінзалежного цукрового діабету

На прийом звернувся пацієнт віком 68 років зі скаргами на виражений біль у нижніх кінцівках, оніміння та судоми ніг, порушення ходи. Хворіє на інсулінзалежний цукровий діабет упродовж 30 років. Періодично отримує профілактичні курси лікування із вітамінами групи В, α-ліпоєвою кислотою, декскетопрофеном, іпідакрином. Однак бажаного результату від лікування не отримує. За спеціальною анкетою з оцінки нейропатичних розладів стан було оцінено на 28 балів. Було рекомендовано до комплексу лікувальних препаратів додати Мієлофан: 1 капсула на добу впродовж 1 міс. Через 1 міс лікування хворий відзначив зменшення вираженості поколювання, оніміння, мерзлякуватості та судом зі стану «частого» до стану «зрідка», а вираженості болю — зі стану «постійно» до стану «часто». За тією ж спеціальною анкетою нейропатичних розладів стан було оцінено на 17 балів. Таким чином, в порівнянні зі станом до застосування Мієлофану самопочуття покращилося на 39%, що дозволило запропонувати продовження застосування Мієлофану ще на 1 міс.

Спостереження № 3

Невролог. Медичний центр «Медбуд» об’єднання «Київміськбуд», м. Київ

На прийом звернувся пацієнт зі скаргами на сильний стріляючий біль у нижній кінцівці, помірний ниючий біль, помірний біль при легкому погладжуванні та легкому натисненні, помірне відчуття поколювання, оніміння, мерзлякуватості та судоми слабкої інтенсивності. Пацієнт зазначає, що всі наведені скарги спостерігалися досить часто. Було встановлено діагноз полінейропатії неуточненого генезу і рекомендовано застосування Мієлофану впродовж 1 міс по 1 капсулі 1 раз на добу.

До початку лікування свій стан за спеціальним опитувальником пацієнт оцінював на 27 балів. Через 1 міс при повторному огляді хворий, відповідаючи на запитання анкети, зазначав про повну відсутність відчуття мерзлякуватості та судом та зменшення вираженості всіх інших симптомів на 1 бал. Частота появи симптомів теж змінилася — з «часто» на «зрідка». На час завершення застосування Мієлофану свій стан хворий оцінював на 7 балів та покращення загального стану на 74%. Ефектом лікування був цілком задоволений.

Було рекомендовано продовжити прийом Мієлофану ще на 1 міс.

Спостереження № 4

Невролог. ЦРЛ м. Дунаївці, Хмельницька область

Полінейропатія у хворого на цукровий діабет 2-го типу

Хворий віком 59 років. Цукровий діабет 2-го типу. Полінейропатія. Скаржиться на пекучий біль у ступнях, оніміння ніг у нижній третині, судоми в литкових м’язах. Тяжкість нейропатичних розладів за оцінювальною анкетою — 27 балів. Рекомендовано додати до медикаментозного лікування комплекс Мієлофан: 1 капсула на добу впродовж 1 міс. Однак на повторний огляд пацієнт зʼявився через 2 міс і весь час вживав Мієлофан. Як зазначив хворий, у нього знач­но зменшилася вираженість відчуття печіння, поколювання, оніміння, мерзлякуватості та судом, а також болю при легкому погладжуванні та при легкому натисненні зі стану «помірна інтенсивність» до стану «слабка інтенсивність», а частота виникнення відчуття печіння, оніміння та мерзлякуватості — від «постійно» до «часто», ниючого болю, болю при погладжуванні та судом — від стану «часто» до стану «зрідка». Свій стан за оцінювальною анкетою через 2 місяці він оцінив на 13 балів, що свідчило про загальне покращення самопочуття на 52%.

Список використаної літератури

  • https://pro-pharma.ua/uploads/attachment/MieloFAN/MieloFAN.pdf

Олександр Осадчий