Частина 2. Спеціальні харчові продукти та гігієнічні засоби: практика клінічного використання

13 липня 2020
1199
Резюме

Продовжуємо висвітлювати досвід використання спеціальних харчових продуктів (СХП) лікарями різного профілю у клінічній практиці. Наразі обговорюється їх використання при захворюваннях опорно-рухового апарату. Користь і доцільність використання СХП визначали методом анкетного опитування.

Актуальність

Проблема лікування пацієнтів із ураженнями суглобів на сьогодні має виняткове значення. Згідно зі статистикою, практично у кожного громадянина віком старше 70 років наявна ця недуга. Остеоартрит серед захворювань суглобів становить чи не найбільшу проблему, оскільки має довготривалий перебіг, уражає всі без винятку структури суглоба з подальшою втратою функцій. Відновлення функціональної здатності хряща чи уповільнення його руйнування має важливе значення при виробленні лікувальної тактики і призначенні лікарських засобів. Особливе значення мають лікарські засоби із хондропротекторною активністю, які рекомендовано застосовувати як препарати першої лінії при остеоартриті колінного суглоба (ESCEO). За результатами досліджень СХП, які містять неденатурований колаген II типу, можуть впливати на відновлення та уповільнення руйнування хряща. Спостереження лікарів щодо впливу СХП у пацієнтів із захворюваннями суглобів наведено нижче.

Досвід застосування Меркани при остеоартриті

Спостереження № 1

Терапевт дільничний. Районна поліклініка № 2, м. Івано-Франківськ

На прийом звернулася хвора Н. Вона скаржилася на біль у нижніх кінцівках, скутість рухів, значну болючість у суглобах при фізичних навантаженнях та інші типові розлади, характерні для остеоартриту. При додатковому обстеженні виявлені рентгенологічні та УЗД-ознаки остеоартриту. З метою зменшення прогресування захворювання та уповільнення деструкції хряща було рекомендовано використовувати новий СХП — Меркана в якості хондропротектора. Для визначення початкового стану та ступеня суглобових розладів до початку призначення Меркани застосовувався модифікований опитувальник WOMAC (Ontario McMaster Universities OA Index). Він дає змогу оцінити стан пацієнта з остеоартритом кульшового та колінного суглобів за такими показниками як вираженість дискомфорту, ступінь порушення функції суглобу та його скутість. За опитувальником суглобові розлади оцінено на 43 бали. Упродовж 1 міс прийому Меркани хвора, відповідаючи на запитання модифікованого опитувальника WOMAC, оцінила свій стан на 24 бали і відзначила, що її самопочуття значно покращилося: зменшилася вираженість ранішньої скутості, больові відчуття стали менш інтенсивними. До цього ж неочікувано зменшилася патологічна рухливість зубів, що для хворої було повною несподіванкою.

Спостереження № 2 

Невролог. Дільнична поліклініка № 1, м. Чорноморськ, Одеська область

Застосування СХП Меркана при остеохондрозі

Хворий М. віком 49 років виявляв скарги на посилення болю у хребті та кульшовому суглобі після фізичного перенавантаження за 4 міс. до звернення за допомогою. Після застосування нестероїдних протизапальних препаратів, вітамінів, міорелаксантів стан дещо поліпшився. Однак залишилася скутість, обмеженість рухів у попереку та суглобах. Додатково до отриманого лікування хворому було призначено курс терапії із застосуванням СХП Меркана. Початковий стан за модифікованим опитувальником WOMAC було визначено на 39 балів. Через 1 міс. застосування хворий відзначав суттєве покращення як загального стану, так і відновлення рухів та зменшення ступеню вираженості больових відчуттів. За опитувальником WOMAC оцінка становила 23 бали що свідчило про покращення самопочуття на 41%. Застосування СХП Меркана було продовжено ще на 1 міс.

Спостереження № 3

Лікар-травматолог. ЦРЛ м. Долинськ, Кіровоградська область, травматологічне відділення

Меркана у пацієнтів із гонартрозом

На прийом звернувся пацієнт із гонартрозом із типовими скаргами. Оцінку суглобових розладів та вираженість дискомфорту визначали за шкалою опитувальника WOMAC, де ступінь вираженості порушень оцінювали за шкалою Лікерта (від 1 до 4 по кожному питанню). Відповідно, за цим опитувальником хворий мав 57 балів. Пацієнту було призначено СХП із хондропротекторною дією — Меркана протягом 2 міс. по 1 капсулі на добу. Упродовж терміну призначеного застосування, за оцінкою хворого, його самопочуття значно покращилося. Покращилася його здатність до самообслуговування без сторонньої допомоги. Свій стан за опитувальником WOMAC пацієнт оцінив на 17 балів що свідчило про підвищення якості життя на 70% у порівнянні зі станом до застосування Меркани.

Спостереження № 4

Лікар-терапевт дільничний. Районна амбулаторія № 2 ЦПМСП № 3, Деснянський район, м. Київ

На прийом звернулася пацієнтка 67 років зі скаргами на біль у коліні. З її слів, особливо погано вона почувалася вранці, «ледве вставала з ліжка» і довго «розходжувалася». Було важко користуватися сходами, особливо спускатися вниз. Вважає, що виною тому є використання взуття на високих підборах змолоду. Після проведеного додаткового обстеження був встановлений діагноз «гонартроз».

Початковий клінічний стан і стан через 1 міс після використання хондропротектора Меркана пацієнтка оцінювала за допомогою спеціального опитувальника (модифікований опитувальник WOMAC). Вираженість порушень оцінювали за 5-бальною шкалою (від 0 до 4 балів). Початковий клінічний стан пацієнтка оцінила на 52 бали. Найбільша вираженість порушень (4 бали) була відзначена при користуванні сходами, зокрема у транспорті та підйом з положення лежачи. Інші рухові обмеження (ходіння, стояння, сидіння, лежання, одягання, хатня робота) було оцінено на 3 бали. Було рекомендоване пробне застосування Меркани впродовж 1 міс із повторною оцінкою клінічного стану.

Оцінюючи свій стан через 1 місяць застосування хондропротектора Меркана, пацієнтка підкреслила значне поліпшення своїх рухових можливостей: могла краще користуватися сходами у будинку та в міському транспорті, стала менш скутою при ходінні та при зміні положення тіла, перестав турбувати «нічний дискомфорт у суглобах, що заважав сну», зникли вранішні проблеми вставання, зменшився час на «розходжування». Загальна сума балів оцінки клінічного стану склала 23 бали. Отже, через 1 міс застосування Меркани стан пацієнтки покращився на 56%. І на думку пацієнтки, це дало їй змогу відчути приплив фізичної сили та повернути втрачену рухову здатність.

З огляду на виражений позитивний ефект прийому Меркани хворій було рекомендовано приймати СХП надалі.

Список використаної літератури

  • Block G., Jensen C.D., Norkus E.P. et al. (2007) Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study. Nutrit. J., 6:30. doi:10.1186/1475-2891-6-30.
  • Massey P.B. (2002) Dietary Supplements. Med. Clin. North. Am., 86(1): 127–147. doi: 10.1016/s0025-7125(03)00076-2.
  • https://pro-pharma.ua/uploads/attachment/Mercana/Mercana.pdf

Олександр Осадчий