В Україні може бути запроваджена принципово нова система реабілітації

10 липня 2020 о 11:49
1973

3 липня 2020 р. Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону України «Про реабілітацію осіб з обмеженням життєдіяльності».

Документ розроблений для забезпечення побудови дієздатної та ефективної системи реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

Особливості законопроєкту

Проєкт є новим цілісним законодавчим актом, який визначає правові, організаційні та економічні засади проведення реабілітації особи з обмеженнями життєдіяльності у сфері охорони здоров’я з метою досягнення та підтримання оптимального рівня функціонування у її середовищі. Прикінцевими та перехідними положеннями законопроєкту вносяться зміни і доповнення до законів України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Законопроєктом пропонується створення правового підґрунтя для побудови в Україні системи реабілітації, яка забезпечуватиме пацієнту отримання послуг з медичної реабілітації, що спрямовані на відновлення здоров’я хворого та недопущення інвалідності, починаючи з моменту виникнення проблеми зі здоров’ям до максимально можливого рівня відновлення функціонування, а не тільки після встановлення статусу інвалідності.

Загальними принципами реабілітації визначено пацієнтоцентричність, цілеспрямованість, своєчасність, послідовність, безперервність та її функціональну спрямованість, надання якої розпочинатиметься безпосередньо в закладах охорони здоров’я із самого початку захворювання або травми.

Законопроєктом пропонується регламентувати надання реабілітаційної допомоги як «реабілітацію у сфері охорони здоров’я», визначивши засади її проведення на первинному, вторинному та третинному рівнях надання медичної допомоги, а також визначити порядок надання реабілітаційної допомоги в гострий, підгострий та довготривалий реабілітаційний період.

Проєктом пропонується введення нового виду господарської діяльності «реабілітаційна практика», яка потребує окремого ліцензування, ґрунтується на реабілітаційній стратегії охорони здоров’я та принципово відрізняється від господарської діяльності з медичної практики, ліцензія з якої необхідна для укладання договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій між закладом охорони здоров’я та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua