Гестаційний цукровий діабет: ризик прогресування до цукрового діабету 2-го типу

10 липня 2020 о 10:18
1278

Актуальність

Гестаційний цукровий діабет (ГЦД), або цукровий діабет вагітних, є порушенням вуглеводного обміну, яке характеризується підвищенням рівня глюкози у плазмі крові у період вагітності. Відомо, що наявність ГЦД в анамнезі є встановленим фактором ризику розвитку цукрового діабету (ЦД) 2-го типу в подальшому. Даний факт підкреслює важливість скринінгу жінок у післяпологовий період з метою виявлення осіб, які мають підвищений ризик розвитку ЦД 2-го типу, а також впровадження стратегій профілактики захворювання. Незважаючи на масштаби ризику розвитку ЦД 2-го типу, післяпологовий скринінг жінок із ГЦД в анамнезі є неоптимальним, про що свідчать статистичні дані європейських країн, США та Канади. Очевидно, що існує недостатня обізнаність жінок про необхідність та важливість скринінгу на ЦД. Проблема також полягає у тому, що відсутні чіткі рекомендації для медичних працівників щодо скринінгу жінок із ГЦД в анамнезі. Тим часом поширеність ЦД 2-го типу зростає в усьому світі.

Результати попередніх систематичних оглядів підтверджують підвищений ризик розвитку ЦД 2-го типу серед жінок із ГЦД в анамнезі. Протягом останніх десятиліть демографія вагітних змінюється, збільшується кількість жінок, які народжують у більш пізньому віці, відповідно, підвищується частота ожиріння. Обидва ці фактори призводять до зростання поширеності ГЦД, визначивши дане захворювання як важливу проблему в усьому світі. З точки зору системи охорони здоров’я, це в майбутньому призведе до поширеності ЦД 2-го типу та ожиріння у популяції. Для вирішення даної проблеми необхідні дослідження, зосереджені на підвищенні якості та ефективності скринінгу та діагностики ГЦД. Даний систематичний огляд та метааналіз мають на меті дослідити частоту прогресування та фактори, які б могли визначати прогресування до ЦД 2-го типу у жінок із ГЦД в анамнезі порівняно з жінками, які мали нормальний перебіг вагітності.

Методи

Для систематичного огляду і метааналізу були відібрані спостережні дослідження, виявлені в базах даних Ovid Medline і Embase, опублікованих з січня 2000 по грудень 2019 р.

У дослідженнях оцінювали частоту розвитку ЦД 2-го типу серед жінок із ГЦД в анамнезі порівняно з жінками, які мали нормальний перебіг вагітності. У метааналіз було включено 20 досліджень за участю загалом більше ніж 1 млн жінок. Вибірка становила 67 956 жінок з ГЦД та 1 264 417 — група контролю.

Результати

Відносний ризик розвитку ЦД 2-го типу був майже в 10 разів вищим у жінок із ГЦД в анамнезі порівняно зі здоровими жінками (відносний ризик (ВР) 9,51; 95% довірчий інтервал (ДІ) 7,14–12,67, р<0,001).

У жінок із ГЦД кумулятивна захворюваність на ЦД 2-го типу наступна: у жінок всіх етнічних груп 16,46% (95% ДІ 16,16–16,77%), у жінок неєвропеоїдної раси — 15,58% (95% ДІ 13,30–17,86%) і у жінок європеоїдної раси 9,91% (95% ДІ 9,39–10,42%). Відмінності між групами не досягли статистичної значущості.

Показано, що зв’язок між ГЦД і подальшим прогресуванням до ЦД 2-го типу не залежить від середнього віку, індексу маси тіла, тривалості спостереження за жінками і року публікації.

Висновок

Результати цього систематичного огляду та метааналізу свідчать, що у жінок із ГЦД в анамнезі майже в 10 разів частіше розвивається ЦД 2-го типу порівняно з жінками, які мали нормальний перебіг вагітності. Величина цього ризику узгоджується зі свідченнями того, що ГЦД може бути потенційним провісником ЦД 2-го типу.

  • Vounzoulaki E., Khunti K., Abner S. et al. (2020) Progression to type 2 diabetes in women with a known history of gestational diabetes: systematic review and meta-analysis. BMJ;369:m1361 (https://doi.org/10.1136/bmj.m1361).

Анна Хиць