COVID-19: як працюють мобільні бригади, які виїжджають до пацієнта

9 липня 2020 о 15:12
988

Станом на кінець червня 2020 р. в Україні діє 1571 мобільна бригада з тестування на COVID-19. Про це під час брифінгу 9 липня 2020 р. повідомила Оксана Мовчан, т. в. о. голови Національної служби здоров’‎я України (НСЗУ). Упродовж квітня-червня ці мобільні бригади здійснили майже 325 тис. тестувань на коронавірусну інфекцію методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), із них близько 144 тис. — у червні.

Як працюють мобільні бригади

Мобільні бригади виїжджають до пацієнта з підозрою на COVID-19 і здійснюють забір матеріалу для тестування методом ПЛР. Потім доставляють цей матеріал в лабораторію.

Бригади направляються до пацієнта його сімейним лікарем або диспетчером обласної «гарячої лінії» допомоги пацієнтам з підозрою на коронавірус після звернення до них хворого. При цьому місце проживання пацієнта не має значення, мобільна бригада буде направлена до нього незалежно від того, проживає він у тому ж районі, в якому працює його лікар, чи в іншому.

Послуги мобільних бригад із забору матеріалу для тестування методом ПЛР та саме тестування є безоплатними для пацієнта.

Як скористатися послугою мобільної бригади

Якщо ви маєте симптоми COVID-19:

  • телефонуйте до свого лікаря, або на обласну  гарячу лінію допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19. За необхідності до вас буде направлено мобільну бригаду для забору аналізів;
  • якщо у вас критичний стан (утруднене дихання, висока температура тіла) —  викликайте швидку допомогу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr