Безоплатне лікування у стаціонарах: що входить до гарантованого пакету

9 липня 2020 о 12:37
7517

Як пояснила Оксана Мовчан, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), пакет медичних послуг «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» ще називається «Терапевтичні госпіталізації». Він охоплює більшість госпіталізацій, які відбуваються в Україні.

Це госпіталізації за широким переліком спеціалізацій і станів, які не потребують хірургічного втручання. Така госпіталізація включає профілактику, діагностику, лікування (в тому числі медикаментозне), медичну реабілітацію в гострий період.

У межах госпіталізації  медичний заклад має забезпечити медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів.

Які послуги мають надаватися безоплатно

  • Огляд пацієнта, проведення необхідних лабораторних та інструментальних досліджень, зменшення вираженості, усунення симптомів і проявів захворювання, нормалізація порушених процесів життєдіяльності, відновлення здоров’я.
  • Медична допомога вагітним з ускладненим перебігом вагітності та/або екстрагенітальною патологією (пологові будинки, окрім пакета послуг за пріоритетним напрямком «пологи», могли укласти договір і на цей пакет послуг).
  • Забезпечення цілодобового лікарського та медсестринського догляду; знеболення та медикаментозна терапія.
  • Консультація лікарів інших спеціальностей.
  • Медична реабілітація в гострий період.
  • Направлення пацієнтів в інші заклади для надання спеціалізованої допомоги чи реабілітації.

Як отримати безоплатні послуги

Пацієнту, для того щоб отримати безоплатно послуги за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій», необхідно звернутися до стаціонару:
– за направленням лікаря, з яким укладено декларацію;
– за направленням лікуючого лікаря;
– за доставленням бригадою екстреної медичної допомоги;
– за направленням з іншого клінічного підрозділу або закладу в разі перебування пацієнта на стаціонарному лікуванні;
– при самозверненняі у невідкладному стані.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr