Безоплатна неонатальна допомога новонародженим: як її отримати

7 липня 2020 о 15:33
558

Щороку в Україні народжується понад 300 тис. немовлят, більше ніж 15 тис. з них з’являються на світ передчасно. Неонатальна допомога новонародженим є пріоритетною послугою в Програмі медичних гарантій цього року.

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) законтрактувала 121 медичний заклад на надання неонатальної допомоги новонародженим. Серед них: 21 перинатальний центр, 3 центри матері і дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні. За надання допомоги новонародженим НСЗУ виплатила цим медичним закладам майже 180 млн грн.

5331 немовля отримало медичну допомогу в цих закладах в квітні–травні, з них 417 малюків народилися з масою тіла менше ніж 1500 г.

Що входить до безоплатного пакета медичних послуг

До безоплатного пакета допомоги в складних неонатальних випадках включено:

  • інтенсивну терапію новонароджених та подальше їх виходжування;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • респіраторну підтримку;
  • парентеральне харчування;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят;
  • вакцинацію згідно з Календарем профілактичних щеплень.

При цьому дороговартісні препарати для передчасно народжених діток медичні заклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями. У тариф включено тільки ліки поза централізованими закупівлями, які внесені до Національного переліку лікарських засобів. Також в тариф входить вартість витратних матеріалів. Окрім того, тариф покриває послугу з перевезення маленького пацієнта виїзною неонатологічною бригадою.

Допомога немовлятам у складних неонатальних випадках є безоплатною для родин, у яких народились такі дітки. Якщо у вас вимагають гроші за ці безоплатні послуги, повідомляйте про це НСЗУ за номером 16-77.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr