Безоплатні пологи в Україні: як їх отримати

6 липня 2020 о 12:22
2007

Щороку в Україні народжують більше ніж 300 тис. жінок, і важливо, щоб кожна з них, а також новонароджені отримували кваліфіковану та якісну медичну допомогу. Про це під час брифінгу 6 липня 2020 р. зазначила Оксана Мовчан, т. в. о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Скільки укладено договорів

Майже 400 медичних закладів законтрактувала НСЗУ на надання медичної допомоги при пологах, 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри. За надання допомоги пацієнткам в квітні–травні НСЗУ виплатила цим закладам 307 млн грн.

38 600 пацієнток отримали допомогу при пологах в цих медичних закладах за 2 міс.

Які послуги надаються безоплатно

У безоплатний пакет допомоги при пологах включено:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • медичну допомогу при пологах черговою акушерською бригадою, включаючи як фізіологічні пологи, так і кесарів розтин;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах;
  • стабілізацію стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби);
  • вакцинацію новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Ці послуги для пацієнтки та новонародженого є безоплатними. Жодних офіційних чи неофіційних доплат за них ніхто не має права вимагати. Увесь комплекс зазначених послуг оплачує медичному закладу держава. Якщо у вас вимагають гроші за безоплатні послуги, повідомляйте про це НСЗУ за номером 16-77.

Щоб отримати безоплатно допомогу при пологах, вагітній слід приїхати до пологового будинку чи медичного закладу, який надає допомогу при пологах, або викликати «швидку» за номером 103.

Пологи з черговою акушерською бригадою є безоплатними. Якщо ж пацієнтка хоче народжувати у конкретного лікаря, за це закладом може встановлюватися додаткова офіційна оплата згідно з тарифами, визначеними у закладі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами www.facebook.com/nszu.ukr