Максим Степанов провів онлайн-зустріч з представниками Американської торговельної палати в Україні  

6 липня 2020 о 11:28
466

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов вважає,  що якісну та сучасну медицину в Україні можна побудувати за 3–4 роки. Про це він заявив під час онлайн-зустрічі з представниками Американської торговельної палати в Україні.

Про системні зміни в медицині

«Ми розпочали системні зміни на всіх напрямках. Я чітко розумію, що повне реформування системи охорони здоров’я в Україні неможливо зробити за пів року чи рік. Це тривалий, поступовий процес. Але я думаю, що за 3–4 роки ми здатні побудувати  якісну та сучасну медицину», – заявив М. Степанов.

Водночас міністр зазначив, що розрахунки керівництва МОЗ попередньої влади щодо тарифів на медичні послуги потребували коригування, адже були розраховані без належного обґрунтування та не відповідали реальним потребам пацієнтів.

«Попереднім керівництвом МОЗ була створена катастрофічна ситуація, коли, наприклад, дитині не можуть надати допомогу через неправильно розрахований тариф. Наразі ми запропонували затвердити нові тарифи на медичні послуги з надання екстреної медичної допомоги – збільшити фінансування на близько 1,3 млрд грн. Йдеться і про підвищення тарифів на лікування інсульту та інфаркту… Ми також визначаємо референтні заклади, на основі яких чітко розрахуємо, скільки вартує медична допомога і скільки коштів нам потрібно на весь обсяг її надання», – підкреслив М. Степанов.

Очільник МОЗ зазначив, що тарифи повинні стати максимально адаптованими для всіх медичних закладів незалежно від форми власності.

Фальсифікація ліків

Під час зустрічі голова Міністерства охорони здоров’я наголосив, що в Україні значною є проблема фальсифікації та нелегальної торгівлі лікарськими засобами. За його словами, МОЗ України спільно з Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками розробили проєкт закону, який має на меті, зокрема, посилити адміністративні санкції за відпуск неякісних лікарських засобів та недотримання умов їх зберігання.

У ході зустрічі М. Степанов подякував представникам Американської торговельної палати за гуманітарну допомогу, яка була надана Україні у боротьбі з COVID-19.

Раніше ми повідомляли, що М. Степанов зустрічався з послами країн «Великої сімки».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua