Сепсис та септичний шок: збалансовані кристалоїдні розчини чи фізіологічний розчин?

3 липня 2020 о 12:09
2084

Актуальність

Сепсис – небезпечна для життя дисфункція внутрішніх органів, викликана порушенням регуляції відповіді організму на інфекцію. Якщо сепсис не розпізнати на ранній стадії та не забезпечити своєчасне лікування, він може викликати септичний шок, поліорганну недостатність і смерть. Сепсис може бути зумовлений будь-яким типом інфекційного патогену. Стійкість до протимікробних препаратів є провідним чинником, що призводить до відсутності клінічної відповіді на лікування і швидкого розвитку сепсису і септичного шоку. У пацієнтів із сепсисом, викликаним лікарсько-стійкими патогенами, відмічають підвищений ризик лікарняної летальності. Проблема сепсису полягає у тому, що для його лікування існує мало ефективних методів терапії. Окрім оперативного контролю джерел інфекції та призначення антибактеріальних препаратів тяжкохворим пацієнтам та пацієнтам із сепсисом або септичним шоком також рекомендовано призначення внутрішньовенних кристалоїдних розчинів.

Фізіологічний розчин (0,9% натрію хлориду) в історії був найпоширенішим внутрішньовенним кристалоїдом, який вводився пацієнтам із сепсисом. Відомо, що супрафізіологічна концентрація хлориду фізіологічного розчину може спричинити гіперхлоремію, метаболічний ацидоз, вазоконстрикцію, гіпотензію та зміни імунної функції. Доклінічні дослідження також припустили, що реанімація сепсису внутрішньовенними розчинами з високим вмістом хлориду може призвести до збільшення запальних цитокінів, гіпотензії, порушення мікроциркуляції та підвищення летальності.

Порівняно з фізіологічним розчином, збалансовані кристалоїдні розчини , такі як лактаційний розчин Рінгера та Плазма-Літ, містять співвідношення електролітів, що більше відповідає плазмі крові. Спостережні дослідження за участю пацієнтів із сепсисом припустили, що використання збалансованих кристалоїдних розчинів замість фізіологічного розчину може знизити частоту гострої травми нирок та смертності. Однак жодне велике дослідження не порівнювало ефективність застосування збалансованих кристалоїдних розчинів з фізіологічним розчином серед тяжкохворих пацієнтів із сепсисом.

Тож для кращого розуміння ефективності впливу на дорослих пацієнтів із сепсисом, а також визначення потенційних механізмів, за допомогою яких склад рідини може впливати на смертність, був проведений вторинний аналіз набору даних SMART. Дослідники висунули гіпотезу, що використання збалансованих кристалоїдних розчинів у пацієнтів із сепсисом призведе до нижчої частоти 30-денної стаціонарної смертності порівняно із застосуванням фізіологічного розчину.

Методи

Виконано вторинний аналіз даних дослідження SMART (Isotonic Solutions and Major Adverse Renal Events Trial). Результати першого аналізу SMART, опубліковані в 2018 р., показали, що збалансовані кристалоїди асоційовані з незначним зниженням смертності і ниркової недостатності у критичних пацієнтів, які перебувають у відділенні інтенсивної терапії (без поділу на пацієнтів із сепсисом або без нього). Цього разу дослідники проаналізували дані не всіх 15 802 пацієнтів, а тільки 1641 пацієнта із сепсисом. Вибірку пацієнтів складали пацієнти, які були госпіталізовані до медичного закладу із сепсисом. SMART включав усіх дорослих пацієнтів, які були госпіталізовані до 5 відділень інтенсивної терапії, включаючи терапевтичне, травматологічне, неврологічне, кардіологічне та хірургічне відділення. Вибірку пацієнтів створили, базуючись на кодах Міжнародної класифікації хвороб 10-го видання.

Результати

217 пацієнтів (26,3%) з групи збалансованих кристалоїдних розчинів померли протягом 30 днів в госпіталі порівняно з 255 пацієнтами (31,2%) з групи, в якій отримували ізотонічні розчини (скориговане відношення ризиків (ВР) 0,74; 95% довірчий інтервал (ДІ), 0,59–0,93; р=0,01).

У результатах продемонстровано, що у пацієнтів із групи кристалоїдних розчинів зафіксовано меншу кількість небажаних явищ з боку нирок протягом 30 днів (35,4% проти 40,1%; ВР 0,78; 95% ДІ 0,63–0,97), більше число днів, вільних від вазопресорної терапії (20±12 проти 19±13 днів; ВР 1,25; 95% ДІ 1,02–1,54) і днів, вільних від нирково-замісної терапії (20±12 проти 19±13 днів; ВР 1,35; 95% ДІ, 1,08–1,69).

Висновок

Результати дослідження демонструють, що у пацієнтів із сепсисом використання збалансованих кристалоїдних розчинів асоційоване з нижчою 30-денною смертністю порівняно з використанням ізотонічних розчинів.

  • Brown R. M., Wang L., Coston L. T. et al. (2019) Balanced Crystalloids versus Saline in Sepsis. A Secondary Analysis of the SMART Clinical Trial. ATSjournals, Aug 19 (https://doi.org/10.1164/rccm.201903-0557OC).

Анна Хиць