Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Електрофізіологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Електронна публікація
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Автори
  • Фахові заходи
  • Організації
  • Освіта
  • Протоколи та керівництва
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Електрофізіологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Електрофізіологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 6(1) (140) – XI/XII 2020
  • Всі новини
2020-07-02 :
  • Лікарю-практику

Харчовий барвник Е171: чим небезпечний?

Приходько-Дибська К.

  • Видавництво «МОРІОН»

Резюме. Дослідниками доведений негативний вплив діоксиду титану (харчового барвника Е171) на мікробіоту кишечника аж до розвитку раку

Діоксид титану, або харчовий барвник Е171, широко застосовується у харчовій промисловості. Титанові білила, барвник Е171, діоксид титану — так виробники на етикетках продуктів позначають одну й ту саму речовину з хімічною формулою TiO2. Основний ефект Е171 полягає у покращенні органолептичних властивостей продуктів, зокрема, він відповідає за білий колір майонезу, жувальних гумок, кондитерських виробів, сиру, рибних консервів тощо.

Наразі групою дослідників з Массачусетського університету  у місті Амхерст виявлено, що звичайна харчова добавка Е171, нещодавно заборонена у Франції, але дозволена у США та багатьох інших країнах, значно впливає на мікробіоту кишечнику мишей, викликаючи запалення у товстій кишці та зміни експресії білка у печінці. Професор, стипендіат з харчових наук та провідний автор статті, опублікованій у щотижневому рецензованому міждисциплінарному журналі «Small» Ханг Сяо наголошує на тому, що результати дослідження підтвердили тісний взаємозв’язок між наявністю у продуктах харчування наночастинок TiO2 та розвитком несприятливих наслідків для здоров’я людини.

Необхідно розуміти, що кишкова мікробіота належить до різноманітної та складної спільноти мікроорганізмів. Дисбаланс мікробіоти пов’язаний із цілою низкою наслідків, включаючи запальні кишкові, серцево-судинні захворювання та ожиріння. Побоювання викликає той факт, що дрібніші за 100 нм нанорозмірні частинки TiO2 здатні накопичуватися у тканинах, на відміну від більш крупних частинок, які з легкістю абсорбуються. У своєму дослідженні Х. Сяо із колегами годували дві групи мишей раціоном, до складу якого входили як харчові добавки Е171, так і нанорозмірні частинки TiO2. Одна популяція мишей отримувала висококалорійний раціон, подібний до раціону багатьох американців, інша — низькокалорійний. Перша популяція, як очікувалося, набувала ознак ожиріння. Вчені виявили, що нанорозмірні частинки TiO2 знижують рівень коротколанцюгових жирних кислот, які, у свою чергу, необхідні для нормального функціонування товстої кишки. Разом із тим нанорозмірні частинки ініціювали підвищення рівнів прозапальних імунних клітин і цитокінів, що напряму вказує на розвиток запальної реакції. Група вчених також провела досліди із трансплантацією мікрофлори. Вони вносили зразки мікрофлори, забрані у мишей, що отримували раціон із додаванням TiO2, мишам, кишечник яких був попередньо оброблений антибіотиками. Як наслідок, у оброблених мишей розвивалося запалення товстої кишки.

Нагадаємо, що раніше спеціалісти з університету Сіднея виявили наступне: харчова добавка Е171 стимулює вироблення у кишечнику бактеріальних біоплівок, накопичення яких пов’язують із запальними захворюваннями та навіть розвитком раку.

  • ScienceDaily (2020) Common food additive causes adverse health effects in mice
    (https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200625162252.htm)

Катерина Приходько-Дибська

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
діоксид титану, микробиота кишечника, микрофлора кишечника, рак кишечника, харчова добавка Е171, харчовий барвник, харчові добавки
Спеціальності:
Гастроентерологія, Профілактична медицина
Перегляди: 268
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua