Харчовий барвник Е171: чим небезпечний?

2 липня 2020 о 12:14
4909

Діоксид титану, або харчовий барвник Е171, широко застосовується у харчовій промисловості. Титанові білила, барвник Е171, діоксид титану – так виробники на етикетках продуктів позначають одну й ту саму речовину з хімічною формулою TiO2. Основний ефект Е171 полягає у покращенні органолептичних властивостей продуктів, зокрема, він відповідає за білий колір майонезу, жувальних гумок, кондитерських виробів, сиру, рибних консервів тощо.

Наразі групою дослідників з Массачусетського університету  у місті Амхерст виявлено, що звичайна харчова добавка Е171, нещодавно заборонена у Франції, але дозволена у США та багатьох інших країнах, значно впливає на мікробіоту кишечнику мишей, викликаючи запалення у товстій кишці та зміни експресії білка у печінці. Професор, стипендіат з харчових наук та провідний автор статті, опублікованій у щотижневому рецензованому міждисциплінарному журналі «Small» Ханг Сяо наголошує на тому, що результати дослідження підтвердили тісний взаємозв’язок між наявністю у продуктах харчування наночастинок TiO2 та розвитком несприятливих наслідків для здоров’я людини.

Необхідно розуміти, що кишкова мікробіота належить до різноманітної та складної спільноти мікроорганізмів. Дисбаланс мікробіоти пов’язаний із цілою низкою наслідків, включаючи запальні кишкові, серцево-судинні захворювання та ожиріння. Побоювання викликає той факт, що дрібніші за 100 нм нанорозмірні частинки TiO2 здатні накопичуватися у тканинах, на відміну від більш крупних частинок, які з легкістю абсорбуються. У своєму дослідженні Х. Сяо із колегами годували дві групи мишей раціоном, до складу якого входили як харчові добавки Е171, так і нанорозмірні частинки TiO2. Одна популяція мишей отримувала висококалорійний раціон, подібний до раціону багатьох американців, інша – низькокалорійний. Перша популяція, як очікувалося, набувала ознак ожиріння. Вчені виявили, що нанорозмірні частинки TiO2 знижують рівень коротколанцюгових жирних кислот, які, у свою чергу, необхідні для нормального функціонування товстої кишки. Разом із тим нанорозмірні частинки ініціювали підвищення рівнів прозапальних імунних клітин і цитокінів, що напряму вказує на розвиток запальної реакції. Група вчених також провела досліди із трансплантацією мікрофлори. Вони вносили зразки мікрофлори, забрані у мишей, що отримували раціон із додаванням TiO2, мишам, кишечник яких був попередньо оброблений антибіотиками. Як наслідок, у оброблених мишей розвивалося запалення товстої кишки.

Нагадаємо, що раніше спеціалісти з університету Сіднея виявили наступне: харчова добавка Е171 стимулює вироблення у кишечнику бактеріальних біоплівок, накопичення яких пов’язують із запальними захворюваннями та навіть розвитком раку.

  • ScienceDaily (2020) Common food additive causes adverse health effects in mice
    (https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200625162252.htm)

Катерина Приходько-Дибська