Інтернатура у 2020 р.: затверджено порядок використання бюджетних коштів

2 липня 2020 о 09:58
5753

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 р.  № 536 затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для стажування лікарів-інтернів  на базах стажування у 2020 році (далі – Порядок).

Про що документ

Порядком, зокрема, передбачається визначення механізму використання коштів, запланованих у державному бюджеті за бюджетною програмою «Загальнодержавні заклади та заходи у сфері медичної освіти» (далі – бюджетні кошти) для організації стажування лікарів-інтернів на базах стажування.

Бази стажування

У цьому Порядку термін «бази стажування» означає заклади охорони здоров’я комунальної форми власності, в яких проходять первинну спеціалізацію випускники закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Головний розпорядник, розпорядники коштів і їх завдання

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем є МОЗ.

Завдання головного розпорядника бюджетних коштів – забезпечення організації стажування лікарів-інтернів на базах стажування.

Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської держадміністрацій (далі – структурні підрозділи), які отримують бюджетні кошти відповідно до кількості лікарів-інтернів першого року навчання, працевлаштованих у комунальних закладах охорони здоров’я, що перебувають на 15 серпня 2020 р. в управлінні місцевих органів влади відповідних областей та м. Київ.

Процедурні моменти

Бази стажування отримують бюджетні кошти від структурних підрозділів відповідно до укладених ними договорів про відшкодування базам стажування витрат на оплату праці та нарахувань на оплату праці лікарям-інтернам першого року навчання, які працевлаштовані у закладах охорони здоров’я комунальної власності (далі – договори). Бюджетні кошти зараховуються на небюджетні рахунки, відкриті в органах Казначейства в установленому законодавством порядку.

Примірна форма договору затверджується МОЗ.

Відшкодування здійснюється в розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на 2020 р. та нарахувань на неї пропорційно до відпрацьованого часу на підставі звітів за встановленою МОЗ формою.

Бази стажування щомісяця з 1 по 5 число (за грудень – до 18 грудня поточного року) подають звіт структурним підрозділам щодо лікарів-інтернів першого року навчання, які перебували у трудових відносинах з комунальними закладами охорони здоров’я у звітний період, про фактично відпрацьований ними час, нараховані та виплачені лікарям-інтернам кошти на оплату праці та нарахування на неї.

Структурні підрозділи протягом 5 днів з моменту надання зазначеного звіту здійснюють відшкодування бюджетних коштів відповідно до укладених ними договорів.

Структурні підрозділи щокварталу до 12 числа місяця, що настає за звітним, подають до МОЗ звіт щодо виплачених базам стажування бюджетних коштів відповідно до укладених ними договорів.

Ведення бухгалтерського обліку, відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань в органах Казначейства та проведення операцій, пов’язаних з використанням бюджетних коштів, здійснюються в установленому законодавством порядку.

Складення та подання фінансової і бюджетної звітності, звітів про виконання бюджетної програми, а також контроль за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів здійснюються в установленому законодавством порядку.

Міністерству охорони здоров’я та Національній службі здоров’я до 1 вересня 2020 р. доручено підготувати пропозиції стосовно порядку фінансування стажування лікарів-інтернів для врахування її під час формування проєкту Державного бюджету України на 2021 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua