Магнію сульфат: застосування в хірургічній практиці

2 липня 2020 о 09:24
1750

Актуальність

Складність проведення ендоскопічних операцій на навколо носових пазухах полягає в значному обмеженні візуалізації операційного поля внаслідок суттєвого крововиливу з мікроциркуляторного русла слизової оболонки, обсяг якого залежить від артеріального тиску (АТ). Клінічний досвід довів успішність проведення малоінвазивних втручань в умовах керованої гіпотензії. Серед препаратів з гіпотензивною дією в ендоскопічній хірургії найбільш поширене застосування магнію сульфату, який спричиняє швидке зниження АТ до 90 мм рт. ст. Основний гіпотензивний механізм препарату полягає в пригніченні активності ангіотензинперетворювального ферменту та спричиненні вазодилатації, яка сприяє створенню відносно безкровного хірургічного поля, чим покращує візуалізацію, полегшує дисекцію та зменшує тривалість операції. Додатково магнію сульфат спричиняє нейропротекторний ефект, не порушує постачання кисню тканинами внаслідок збереження адекватного кардіального викиду, а також знижує ризик виникнення аритмій. Враховуючи суперечливі результати нещодавніх досліджень щодо переваг магнію сульфату перед вазодилататорами інших фармакологічних груп, оглядачами на чолі з лікарем Луї Вей (Lui Wei) з відділення отоларингології та хірургії голови та шиї клініки Університету м. Чуаньци, КНР, був проведений аналіз результатів досліджень з метою вивчення ефектів та безпеки магнію сульфату. Результати огляду опубліковані в журналі «Медицина», м. Балтимор, США («Medecine»).

Результати

До дослідження було залучено дані 404 пацієнтів, яким було проведено втручання на навколоносових синусах методом ендоскопії. Усі пацієнти були поділені на дві групи. Першій групі перед оперативним втручанням парентерально вводили магнію сульфат. Контрольна група тим самим шляхом отримувала плацебо. Первинною точкою дослідження був визначений стан хірургічного поля. За вторинну точку визначали обсяг крововтрати під час та після проведення оперативного втручання. Додатково досліджували вплив магнезії на тривалість операційної анестезії та потенціювання фармакологічної дії препаратів з групи міорелаксантів.

Виявлений позитивний вплив магнезії на стан хірургічного поля серед пацієнтів інтервенційної групи порівняно з контрольною (р˂0,00001). Застосування магнію сульфату значно зменшило післяопераційний крововилив порівняно з плацебо (р˂0,02). Однак тривалість фармакологічної дії препаратів з групи міорелаксантів та опіоїдних анальгетиків залишилася незмінною в обох групах (р=0,33). А одне дослідження навіть надало результати зменшення тривалості анестезії в інтервенційній групі порівняно з контрольною. Оглядачі звернули увагу на високий рівень безпеки застосування магнезії для пацієнтів, незважаючи на невелику вибірку пацієнтів (≤100).

Висновки

Таким чином, необхідне проведення більш масштабних досліджень клінічно значущих ефектів магнію сульфату.

  • Liu W., Jiang H., Pu H. et al (2020). The effect of magnesium sulfate on surgical field during endoscopic sinus surgery. Medicine (Baltimore) 2019 Jul; 98(28): e16115.
    Published online 2019 Jul 12. doi: 10.1097/MD.0000000000016115
  • (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6641709/)

Юлія Жарікова