Зміни у фінансуванні закладів вторинної та третинної ланки з 1 липня 2020 р.

1 липня 2020 о 13:04
11615

Як вже повідомляло наше видання, постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 р. № 513 внесено зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 р.

1 липня 2020 р. під час брифінгу, відео якого було викладено на сторінці Національної служби здоров’я України (НСЗУ) у соціальній мережі Facebook, Оксана Мовчан, т. в.о. голови НСЗУ прокоментувала ці зміни, які запроваджуються з 1 липня 2020 р., для закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу.

Коментар Оксани Мовчан

З 1 липня 2020 р. підвищуються тарифи на надання послуг з екстреної медичної допомоги, лікування гострого інфаркту та інсульту. НСЗУ вже наступного тижня, після того як медичні заклади прозвітують за ІІ кв. 2020 р., готова розпочати процес укладання додаткових угод з ними на надання цих послуг за новими тарифами. Нові тарифи діятимуть на послуги, які надаватимуться з липня 2020 р.

Через продовження карантину, викликаного епідемією коронавірусу, продовжено до 1 жовтня 2020 р. виплати медичним закладам за глобальним бюджетом за пакетами «Хірургічні операції у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога без проведення хірургічних операцій». Тобто, за словами О. Мовчан, до 1 жовтня 2020 р. медичні заклади за цими пакетами послуг отримуватимуть 100% фінансування за глобальним бюджетом.

Також передбачено укладання договорів НСЗУ про перехідне фінансове забезпечення медичних закладів, які за даними Держказначейства у І кв. 2020 р. за механізмом медичної субвенції отримали фінансування більше, ніж за Програмою медичних гарантій.

Для укладання таких договорів медичні заклади мають подати до НСЗУ плани розвитку своїх закладів, затверджених їх власниками або госпітальними радами за формою, затвердженою МОЗ України, яка зараз знаходиться у розробці.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»