COVID 19: здоров’я жінки та дитини. Оновлені рекомендації

30 червня 2020 о 17:59
631

Актуальність та результати

У зв’язку з поширенням респіраторної інфекції, викликаної вірулентним штамом CoV-SARS 2, відмічається підвищення рівня захворюваності серед вагітних та породіль. Крім того, всупереч відсутності достовірних даних щодо вертикальної передачі інфекції були виявлені окремі випадки ускладненого перебігу коронавірусної інфекції серед новонароджених. Це спричинило внесення уточнень у ранні рекомендації Центрів з контролю та профілактики захворювань ( Centers for Disease Control and Prevention -CDC), США. Оновлені рекомендації були опубліковані на сайті Американського товариства акушерства та гінекології (The American College of Obstetricians and Gynecologist – ACOG). Нижче наведені основні положення.

Перестороги для медичного персоналу

  • Під час контакту з вагітними або породіллями з респіраторними симптомами рекомендоване використання масок для обличчя. Однак у разі надання медичної допомоги інфікованим пацієнткам, зокрема під час інтубації трахеї та/або проведення респіраторної терапії, золотим стандартом є застосування респіраторів типу FFP, які забезпечують більш щільне прилягання до обличчя та мають в конструкції клапан видиху.
  • Після виходу з палати, у якій знаходяться пацієнтки з підозрою на СOVID-19 або з клінічними симптомами респіраторної інфекції, рекомендовано зняти маску з обличчя, відразу утилізувати її в контейнер для сміття, розташований біля входу до палати, та ретельно вимити руки. Респіратори повторного використання мають бути оброблені згідно з інструкцією виробника.
  • Пластикові окуляри мають закривати фронтальну та бокові частини обличчя. Після огляду пацієнтки з підозрою на коронавірус окуляри необхідно зняти та обробити згідно з інструкцією виробника. Окуляри та лінзи для корекції зору не розглядаються як захисні засоби.
  • Оглядати інфікованих пацієнток або з підозрою на інфікування слід в нестерильних гумових рукавичках, які утилізують відразу після виходу з палати.
  • Додатковий халат поверх медичної форми рекомендовано вдягати при проведенні аерозоль-генеруючих процедур, або у разі підвищеного вірусного навантаження, зокрема під час проведення гігієнічних процедур, зміни білизни, догляду за раною пацієнтки. Після виходу з приміщення, у якому знаходиться пацієнтка з ознаками респіраторної інфекції, халат рекомендовано зняти й утилізувати в промаркований контейнер, розташований поруч з входом до палати.

Захист матері та дитини 

Прийняття рішення щодо роздільного перебування матері та дитини залишається на розсуд лікаря та залежить від епідемічної ситуації в конкретній лікарні та/або відділенні. З метою попередження інфікування немовляти СDС рекомендовано забезпечити роздільне перебування матері та новонародженого у випадку інфікування матері та/або позитивних результатів тестів на коронавірус. Якщо було ухвалене рішення щодо сумісного перебування, то грудне годування та контакт шкіра до шкіри проводиться згідно зі стандартизованим протоколом лікування та профілактики респіраторної інфекції. Пацієнтку з клінічними проявами респіраторної інфекції рекомендовано ізолювати в окремому приміщенні, а якщо така можливість відсутня, то вжити додаткових заходів для припинення передачі інфекції, зокрема встановити фізичні бар’єри між ліжками, зобов’язати використовувати маски для обличчя та дотримуватися гігієнічних правил миття рук. Новонародженого рекомендовано розмістити в термокарі на відстані ˂2 м від ліжка матері. Роздільне перебування матері та дитини рекомендоване у разі тяжкого та ускладненого клінічного перебігу інфекції у жінки та/або немовляти, а також при передчасних пологах. Позитивні результати тестування у разі відсутності клінічних симптомів не вважаються підставою для роздільного перебування за умови дотримання загальних протиепідемічних положень.

Засоби захисту при грудному вигодовуванні

Якщо у жінки спостерігаються респіраторні симптоми, то рекомендовано годувати малюка шляхом ручного зціджування за умови використання масок для обличчя, дотримання правил миття рук та стерилізації пляшок. Позитивний результат тесту на коронавірус у клінічно здорових жінок не є підставою для переведення малюка на змішане або штучне вигодовування. Однак залишається необхідність дотримуватися протиепідемічних правил та кожного разу перед початком годування ретельно мити руки та вдягти маску для обличчя.

Висновки

Таким чином, впровадження оновлених рекомендацій має на меті запобігання виникненню  клінічних ситуацій, що загрожують життю, та підвищенню рівня материнської і дитячої смертності внаслідок інфікування CoV-SARS2.

  • https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/03/novel-coronavirus-2019

Юлія Жарікова