Лікарське самоврядування, допуск викладачів до медичної практики та інші актуальні питання

30 червня 2020 о 14:57
1451

26 червня 2020 р.  на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування  (далі – Комітет) народні депутати України заслухали міністра охорони здоров’я Максима Степанова щодо результатів добору на посаду голови НСЗУ. М. Степанов зазначив, що він не визначив кандидатуру за результатами проведеного добору, тому, ймовірно, буде проведено ще один добір.

Також міністр повідомив про стратегічні плани МОЗ щодо коригування другого етапу медичної реформи.

Крім того, депутати розглянули та ухвалили ряд законопроєктів.

Допуск викладачів медичних університетів та інтернів до лікувальної практики

№ 3671 — про залучення науково-педагогічних працівників та інтернів до надання медичної допомоги.

Законопроєктом пропонується дозволити надавати медичну допомогу педагогам-медикам, які не уклали трудові договори із закладами охорони здоров’я.

«Він спрямований на розв’язання багаторічної проблеми узаконення допуску науково-педагогічних працівників до надання медичної допомоги пацієнтам державних і комунальних закладів охорони здоров’я як елемента освітнього процесу», — зазначив голова Комітету Михайло Радуцький.

Наразі у закладах вищої освіти працює понад 8 тис. викладачів-медиків. З них займатися лікарською практикою можуть лише 1,5 тис. За чинним законодавством клініка не має права запросити фахівця з величезним досвідом надати консультацію, бо він не є її співробітником.

Реабілітація осіб з обмеженнями життєдіяльності

3668 — про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності.

Як повідомив голова Комітету М. Радуцький, метою законопроєкту є створення в Україні дієздатної та ефективної системи реабілітації.

Законопроєктом пропонується запровадити ліцензування реабілітаційної допомоги та призначати її на ранніх стадіях, коли ще є шанс врятувати людину від отримання інвалідності.

Електронна роздрібна торгівля ліками

№ 3615-1 — про здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Законопроєктом пропонується ввести ліцензування медичних компаній, які займаються продажем лікарських засобів онлайн. Це захистить споживача та дозволить правоохоронцям більш ефективно боротися із сірим ринком препаратів.

Самоврядування медичних професій

№ 2445-Д (доопрацьований) — про самоврядування медичних професій.

Законопроєктом пропонується сформувати виборчі органи серед лікарів – палати. Вони зможуть розв’язувати питання видачі свідоцтва, створення реєстру медичних працівників, запроваджувати та контролювати стандарти медичної професії.

Рішення Комітету

Комітет рекомендував Верховній Раді включити перелічені проєкти законів до порядку денного та прийняти за основу у першому читанні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/committeehealth