Антирекорди COVID-19: відбулася розширена нарада у Президента України

30 червня 2020 о 11:55
5353

Через стрімке збільшення кількості хворих на COVID-19 Президент України Володимир Зеленський 27 червня 2020 р. зібрав на традиційну селекторну нараду не лише урядовців та представників правоохоронних органів, а й очільників обласних державних адміністрацій і міських голів.

Доповідь Максима Степанова

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що за останній місяць ситуація в країні значно погіршилася: якщо на кінець травня фіксувалося 300–400 лабораторно підтверджених випадків зараження на добу, то нині – 900–1000, втричі зросла кількість тих, кого госпіталізують. Основна причина такого стану справ, за словами міністра, – нехтування правилами карантину. Зокрема, понаднормове перевезення людей у громадському транспорті, нехтування засобами індивідуального захисту, недотримання соціальної дистанції. Міністр наголосив, що Одещина є яскравим прикладом того, що легковажне ставлення до правил призводить до стрімкого поширення коронавірусу.

Коментар Володимира Зеленського

«В Одесі запрацювали клуби, зірки давали концерти, відкрили всі пляжі. Пішла чутка, що на відкритому повітрі ніхто не захворіє. Однак це неправда. Через усе це ситуація значно погіршилася. Якщо раніше Одеса мала один із найкращих показників щодо поширення коронавірусної інфекції, то сьогодні кількість захворілих на добу значно вища. Ми впевнені, що таке може статися в усіх регіонах, де немає комунікації з людьми. Я зібрав тут не лише уряд, а й усі регіони, щоб ми чітко координувалися й пояснювали людям, які загрози сьогодні несе нехтування правилами карантину. Бо, зрештою, для всіх нас має бути важливим одне – здоров’я та життя українців», – зазначив Президент України.

«Якщо зараз не почати дотримуватися контролю, то ми матимемо ще гірший результат за 2 тиж», – додав міністр охорони здоров’я й наголосив, що з таким поширенням хвороби має йти мова про готовність лікарень не лише другої, а й третьої хвилі.

Міністр зазначив, що система охорони здоров’я нині працює краще, ніж на початку поширення коронавірусу, однак у будь-якій країні можливості медицини обмежені в разі великого напливу хворих. Якщо в деяких областях наразі заповнені 40–60% ліжок, то з нинішньою динамікою незабаром місць бракуватиме.

Звіт Уряду та РНБО

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що за останні дві доби правоохоронці перевірили понад 6200 закладів: майже 3500 закладів торгівлі, 2 тис. закладів харчування, 850 нічних клубів і розважальних місць. Було складено 355 адміністративних протоколів, найбільше порушень виявлено у Вінницькій, Львівській, Одеській, Тернопільській областях та в Києві.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль додав, що показник захворюваності значно зріс і становить понад 50 осіб на 100 тис. населення. Ще 10 днів тому він був менше 40. Водночас летальність становить 2,6%, що свідчить про високий рівень лікування. Очільник уряду попросив міських голів залучити муніципальні патрулі до роботи з відомствами, що здійснюють контроль, такими як, наприклад, Держпродспоживслужба, та іншими для дотримання санітарно-епідеміологічних вимог; обмежити роботу нічних клубів з 22:00; поставити на жорсткий контроль муніципальний транспорт, а також покращити інформаційну політику та допомогти закладам освіти підготуватися до дистанційної роботи.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що існує ймовірність того, що восени більшості українських шкіл доведеться перейти на дистанційне навчання, тож уже сьогодні має бути підготовлено відповідні технічні можливості.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua