Розроблено механізм оцінки вартості донорської крові

25 червня 2020 о 16:39
864

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення доопрацьованого проєкту наказу МОЗ України «Про затвердження Методики розрахунку вартості послуг із заготівлі, тестування, переробки, зберігання та розподілу донорської крові та її компонентів», який розроблено відповідно до підпунктів 8 та 18 пункту 2 плану заходів щодо реалізації Стратегії розвитку національної системи крові на період до 2022 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 120.

Проблема, яка потребує розв’язання

Відповідно до пункту 12 додатку до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 р. № 1548 «Повноваження центральних органів виконавчої влади, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін і тарифів на окремі види продукції, товарів і послуг», до повноважень органів місцевого самоврядування належить встановлення вартості тарифів на платні послуги закладів охорони здоров’я. Без визначеного методу розрахунку вартості компонентів крові органи місцевого самоврядування зазвичай відмовляють закладам служби крові в затвердженні тарифів на компоненти крові.

На сьогодні елементи регулювання розрахунку вартості компонентів донорської крові зазначені в Законі України «Про  ціни  і  ціноутворення» (далі — Закон). Проте дія цього Закону поширюється на всіх учасників господарських відносин та не враховує особливості й усієї специфіки діяльності із заготівлі, тестування, переробки, транспортування, зберігання та розподілу донорської крові та її компонентів.

Більше того, без визначеного єдиного методу розрахунку вартості компонентів крові органи місцевого самоврядування зазвичай відмовляють суб’єктам господарювання в затвердженні або перезатвердженні тарифів на компоненти крові. На практиці це означає, що тарифи на компоненти крові суб’єктами господарювання востаннє були затвердженні декілька років тому, а в деяких випадках — більше п’яти–семи років тому.

Суть проєкту акта

Проєктом наказу пропонується затвердити механізм формування вартості одиниці донорської крові та компонента донорської крові з урахуванням всіх складових.

При розрахунку вартості одиниці донорської крові та компонента донорської крові керівником суб’єкта господарювання, що надає послуги із заготівлі, тестування, переробки, транспортування, зберігання, розподілу і реалізації донорської крові та її компонентів, затверджуються:

  • перелік компонентів крові та процедур, які проводяться до і після заготівлі крові та (або) її компонентів та входять у собівартість продукції;
  • перелік послуг із заготівлі, тестування, переробки, зберігання та розподілу донорської крові та її компонентів;
  • довідка про основні витрати за попередній рік;
  • норми часу на медичні послуги;
  • акт хронометражу;
  • норми витрат матеріалів на медичні послуги;
  • вартість витратних матеріалів, що використовуються при наданні послуг із заготівлі, тестування, переробки, зберігання та розподілу;
  • вартість послуг із заготівлі, тестування, переробки, зберігання та розподілу донорської крові та її компонентів;
  • розрахунок витрат «Заробітна плата основного медичного персоналу»;
  • вартість надання послуги.

Розрахунки здійснюються витратним методом, який заснований на розрахунку собівартості з урахуванням витрат, необхідних для надання послуг із заготівлі, тестування, переробки, транспортування, зберігання, розподілу і реалізації донорської крові та її компонентів.

При розрахунку собівартості визначається сума всіх витрат суб’єкта господарювання, що надає послуги із заготівлі, тестування, переробки, транспортування, зберігання, розподілу і реалізації донорської крові та її компонентів, для формування та надання послуги з охорони здоров’я з урахуванням вимог законодавства.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Міністерство охорони здоров’я України, 01601, Київ, вул. М. Грушевского, 7, тел.: 253-82-66, контактна особа: Новосьолова Інга Олегівна, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua