COVID-19: скільки грошей отримали заклади охорони здоров’я

25 червня 2020 о 14:26
1054

Вже понад 1 млрд 600 млн грн виплатила Національна служба здоров’я України (НСЗУ) за надання медичними закладами допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього у квітні–травні 2020 р. Про це під час брифінгу 25 червня 2020 р. повідомила Оксана Мовчан, т.в.о. голови НСЗУ.

Скільки пацієнтів проліковано

За квітень–травень у медичних закладах, визначених для лікування хворих на COVID-19, отримали стаціонарну медичну допомогу 11 146 пацієнтів із коронавірусною інфекцією. З них 1 971 пацієнт отримав медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії.

Що оплачує НСЗУ

В оплату послуг медичних закладів для лікування пацієнтів із COVID-19 включено:

  • тестування на COVID-19;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • медична допомога відповідно до галузевих стандартів;
  • киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за необхідності;
  • медикаментозна терапія та знеболення за потреби;
  • консультації лікарів інших спеціальностей.

Усі ці послуги для пацієнта, госпіталізованого з діагнозом СOVID-19 або з підозрою на нього, є безоплатними.

Також безоплатним для пацієнта з підозрою на СOVID-19 є забір матеріалу для тестування на коронавірусну інфекцію методом ПЛР, який здійснюється мобільними бригадами.

Доплати медикам входять до тарифу

НСЗУ оплачує послуги медзакладів за тарифом, який включає доплати медикам у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу. НСЗУ ж відповідає виключно за своєчасне та в повному обсязі перерахування коштів медзакладу.

Стаціонарну допомогу хворим на COVID-19 на сьогодні надають 3 042 лікаря і 9 126 середнього та молодшого персоналу. До мобільних бригад, які виїздять до пацієнтів із коронавірусною інфекцією та з підозрою на неї, залучено близько 3000 медиків.

Усі вони мають отримувати доплати за роботу в умовах підвищеного ризику.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/