Приватні медичні заклади у Програмі медичних гарантій

24 червня 2020 о 16:50
789

Станом на 22 червня 2020 р. НСЗУ уклала договори з 517 приватними закладами та лікарями-ФОП, що надають первинну допомогу та 63 закладами, які надають спеціалізовану медичну допомогу. Про це під час брифінгу повідомила Оксана Мовчан, т.в.о. голови НСЗУ.

Кількість приватних закладів у ПМГ зростає

Кількість приватних закладів «первинки», які укладають договори з НСЗУ, з кожним роком зростає. Зокрема, на початку 2019 р. їх було лише 204, на кінець 2019 — 416, а на сьогодні — 517. Це підтверджує, що приватним закладам, лікарям-ФОП «первинки» вигідно укладати договори з НСЗУ, яка оплачує надання ними медичних послуг пацієнтам. Це також стимулює конкуренцію за пацієнта. Виграють від цього пацієнти, які отримують кращу якість послуг і мають можливість вибрати кращого лікаря і кращий медичний заклад.

На сьогодні 713 тис. українців уклали декларації з лікарями-ФОП та лікарями приватних закладів «первинки». Загальна кількість таких лікарів — 1268, 179 з них працюють у селах та смт.

Виплати приватним закладам від НСЗУ

НСЗУ виплатила за надані цими медзакладами та лікарями-ФОП послуги пацієнтам з початку року 177 млн грн.

Серед приватних медзакладів, що надають спеціалізовану допомогу, з якими уклала договір НСЗУ:

  • 34 заклади уклали контракт на надання амбулаторної вторинної допомоги;
  • 34 — на надання послуг з проведення пацієнтам інструментальних досліджень для ранньої діагностики онкозахворювань (мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія);
  • по 4 законтрактувалися на надання послуг з медичної реабілітації, проведення хірургічних операцій у стаціонарних умовах, надання послуг із діагностики та хіміотерапевтичного лікування пацієнтам з онкозахворюванням;
  • по 2 — на надання послуг з лікування у разі інфаркту, послуг з гемодіалізу та стаціонарної допомоги без проведення хірургічних операцій.

За надання послуг пацієнтам цими приватними закладами у квітні–червні НСЗУ виплатила їм 55 млн грн.

За державні кошти пацієнт отримує у лікаря з приватного закладу весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr