Чому потрібно вибрати свого лікаря тим, хто цього ще не зробив

24 червня 2020 о 16:20
1378

Як повідомляє Оксана Мовчан, т.в.о. Національної служби здоров’я України,  30 млн українців вибрали свого лікаря первинки. За дослідженням «Індекс здоров’я. Україна» 2019 р., 73% громадян задоволені своїм сімейним лікарем. Третина з них помітили, що сімейний лікар став уважнішим та ввічливішим. Тож якщо ви не входите в ті майже 30 млн людей, які вибрали свого лікаря, хочу назвати 5 причин, чому це потрібно зробити найближчим часом.

Переваги для тих, хто вибрав лікаря первинки

Усі, хто уклав декларацію з лікарем, мають право на безоплатний гарантований державою пакет медичних послуг та «Доступні ліки». Усього пакет на первинці містить 17 послуг та 8 лабораторних та інструментальних діагностичних досліджень.

Уклавши декларацію, пацієнт отримує провідника в системі охорони здоров’я, який скерує оптимальний маршрут пацієнта для обстеження та лікування, направить до вузьких спеціалістів, до яких потрібно звернутися. А також допоможе встановити точний діагноз, призначити дієві ліки.

Ваш лікар — це точка входу до Програми медичних гарантій. Для отримання консультації вузького спеціаліста або обстеження чи госпіталізації безоплатно, у пацієнта має бути електронне направлення.

Мати свого сімейного лікаря — це мати зручні онлайн та офлайн комунікації. Завдяки цьому можна дуже швидко отримати консультацію, або електронний рецепт на «Доступні ліки».

На сьогодні майже 23 тис. лікарів первинної медичної допомоги у законтрактованих закладах надають первинну допомогу дітям та дорослим. Серед них 15 тис. сімейних лікарів, майже 4,5 тис. педіатрів, понад 3 тис. терапевтів. 323 лікарі первинної ланки зареєстровані як ФОП.

Результати роботи лікарів первинки

Лікарі первинки виписали понад 17,5 млн електронних рецептів на «Доступні ліки» для 2 млн 220 тис. пацієнтів. Майже 82% усіх створених електронних направлень, а це більше 1 млн, створено лікарями первинної ланки.

Усього 17 послуг і 8 лабораторних та інструментальних діагностичних досліджень входить до пакета медичних послуг на первинці. Окрім цього, працівники центрів первинної допомоги у складі мобільних бригад виїжджають додому до пацієнтів із підозрою на COVID та проводять забір аналізів, а потім відвозять ці мазки до лабораторії для тестування методом ПЛР. Ця послуга для пацієнта є безоплатною.

Лікарів, якими дуже задоволені пацієнти, дуже швидко «розбирають». Це означає, що лікар має право відмовитися приймати декларацію. По-перше, тому що він уже має оптимальну кількість пацієнтів (для терапевта — це 2000 пацієнтів, для сімейного лікаря — 1800, для педіатра — 900). По-друге, якщо в цьому конкретному медичному закладі лікарям офіційно не дозволено перевищувати оптимальну кількість пацієнтів.

Національна служба здоров’я України дбає, щоб кожен українець міг вільно вибирати свого лікаря без прив’язки до місця реєстрації чи проживання та рекомендує громадянам подбати про себе і вибрати лікаря, якщо досі цього ще не зробили.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/