Паліативна допомога у рамках Програми медичних гарантій

19 червня 2020 о 12:28
1315

19 червня 2020 р. Оксана Мовчан, т.в.о. голови Національної служби охорони здоров’я (НСЗУ) України, розповіла, як надається паліативна допомога у рамках Програми медичних гарантій.

За її словами, НСЗУ виплатила закладам охорони здоров’я за надання пацієнтам паліативної допомоги за квітень–червень 2020 р. 140 млн грн.

Які послуги оплачуються НСЗУ

НСЗУ оплачує послуги з надання паліативної допомоги у стаціонарних умовах, а також надання її мобільними паліативними бригадами пацієнтам, які перебувають вдома.

У 431 медзакладі можна отримати паліативну допомогу у стаціонарних умовах, ще 203 медзаклади законтрактовані НСЗУ на надання мобільної паліативної допомоги.

Зазначено, що НСЗУ будує європейську модель паліативної медичної допомоги, яка включає такі ланки: «сімейний лікар — мобільна служба — стаціонарна допомога (хоспіс)».

За цією моделлю пацієнтів з обмеженим прогнозом тривалості життя не триматимуть у лікарні, у нього з’являється можливість перебувати цей обмежений час вдома, з рідними людьми, а медичну допомогу йому надаватимуть мобільні бригади. Стаціонар потрібен у більшості випадків для здійснення коригувальної підтримувальної терапії — від 7 до 14 діб, а після цього, за бажанням пацієнта, він може повернутися додому під нагляд та патронаж мобільної паліативної служби.

Пацієнт отримує безоплатно такі послуги з паліативної допомоги:

  • лікування, спрямоване на симптоми захворювання;
  • ефективне знеболення;
  • респіраторна (дихання) та нутрітивна (медичне харчування) підтримка;
  • психологічна допомога;
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Як отримати послуги безоплатно

Щоб отримати безоплатно паліативну допомогу, пацієнт має звернутися до свого лікаря, з яким укладено декларацію або до лікуючого лікаря, який за необхідності випише направлення на отримання паліативної допомоги у стаціонарі або надання її мобільною бригадою пацієнту вдома.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr