Контрацепція та акне: чи є зв’язок?

19 червня 2020 о 12:25
5492

Актуальність

Вугрова хвороба (аcne vulgaris) — хронічне запальне захворювання шкіри, яке виникає внаслідок запалення та закупорювання сальних залоз та характеризується розвитком вугрових висипань переважно на шкірі обличчя, спини і грудей.

Акне є одним із найпоширеніших захворювань у всьому світ, та вражає близько 85% підлітків. Крім того, акне часто зберігається і в дорослому віці, так, більше 50% жінок повідомляють про акне у 20-річному віці, а 35% — у 30-річному віці. Характерні для акне вугрові висипання можуть суттєво знижувати якість життя, призводити до формування серйозних психологічних та соціальних проблем. Неадекватне лікування (у тому числі поліпрагмазія, застосування препаратів без доведеної ефективності) або його повна відсутність часто призводять до формування постакне — стійких змін шкіри у вигляді рубців, телеангіектазій та дисхромій, які важко піддаються естетичній корекції.

Акне — актуальна проблема сучасної дерматології та медичної косметології. Патогенез розвитку акне є багатофакорним, в якому важливу роль займає вироблення андрогенів та себогенних гормонів. Зважаючи на те, що деякі методи контрацепції можуть впливати на ланки синтезу гормонів, їх призначення може мати вплив на частоту розвитку та тяжкість вугрових висипань у жінок різного віку. У кількох минулих плацебо-контрольованих дослідженнях було продемонстровано, що комбіновані оральні контрацептиви (КОК) є ефективним методом лікування акне, однак при їх відміні може виникати протилежний ефект.

Значна частина наявних даних обмежена фокусуванням на порівнянні лише кількох класів контрацептивів. Також бракує даних щодо впливу контрацептивів та методів зворотної контрацепції на тяжкість акне. Мета проведеного дослідження — оцінити асоціацію застосування контрацептивів із захворюваністю і тяжкістю акне серед жінок, які вперше приймають контрацептиви.

Методи

Використовуючи базу даних Data Optim Clinformatics Data Mart, дослідники провели ретроспективне когортне дослідження, в якому оцінювали частоту розвитку акне протягом першого року після початку контрацептивної терапії у дівчат/жінок віком 12–40 років. Усі учасники дослідження вперше приймали контрацептивні препарати.

У дослідженні також оцінювали тяжкість акне та необхідність призначення топічних та пероральних антибактеріальних препаратів тетрациклінового ряду протягом першого року прийому контрацептивів.

Критеріями включення у дослідження були жіноча стать, вік 12–40 років, щонайменше один рік від початку прийому контрацептивів. Критеріями виключення були вагітність в анамнезі (протягом одного року до та після початку дослідження).

Результати

Загалом в аналіз були включені 336 738 дівчат-підлітків і жінок, які почали прийом контрацептивів, відповідали критеріям включення у дослідження та не мали в анамнезі інформації щодо акне.

Порівняно із прийомом КОК, за наявності внутрішньоматкової мідної спіралі ризик розвитку клінічно значущих акне підвищувався на 14% (коефіцієнт ризиків (КР) 1,14; 95% довірчий інтервал (ДІ) 1,01–1,29), на тлі внутрішньоматкової спіралі з левоноргестрелем ризик був вищим на 9% (КР 1,09; 95% ДІ 1,03–1,16).

Серед дівчат-підлітків і жінок із зазначенням в анамнезі на акне (n=21 178) порівняно із КОК, внутрішньоматкова мідна спіраль була асоційована з підвищенням частоти застосування топічних препаратів і оральних антибіотиків тетрациклінового ряду на 44% (КР 1, 44; 95% ДІ 1,00–2,06), внутрішньоматкова спіраль.

Висновок

Результати продемонстрували, що застосування КОК асоційоване з помірним протекторним ефектом щодо частоти і тяжкості акне серед жіночої популяції. У той час як внутрішньоматкові спіралі (з міді або левоноргестрелу) не мають такого ефекту. Однак слід пам’ятати, що абсолютні відмінності між різними контрацептивами малі.

Попередні дослідження продемонстрували, що застосування контрацептивів може зменшити тяжкість проявів акне, і це дослідження підкреслює, що КОК мають сприятливий ефект щодо вугрів, порівняно з іншими препаратами. Тож дослідники радять проінформувати пацієнтів щодо ефективності застосування різних методів контрацепції.

  • Barbieri J., Mitra N., Margolis D. et al. (2020) Influence of Contraception Class on Incidence and Severity of Acne Vulgaris. Obstetrics Gynecol., 135 (Iss. 6): 1306–1312 (doi: 10.1097/AOG.0000000000003880).
  • Rao J., Chen J. (2019) Acne Vulgaris. Medscape, Mar. 26.

Анна Хиць