Медична реабілітація в рамках Програми медичних гарантій

18 червня 2020 о 14:34
1317

18 червня 2020 р. Оксана Мовчан, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), розповіла про те, які послуги з медичної реабілітації надаються у межах програми медичних гарантій

За її словами, за квітень–червень 2020 р. НСЗУ вже виплатила медичним закладам за надання пацієнтам послуг із медичної реабілітації 358 млн грн.

Які послуги надаються безоплатно

НСЗУ оплачує послуги з медичної реабілітації як в умовах стаціонару, так і на амбулаторному рівні пацієнтам у підгострий та відновний періоди. Тобто медична реабілітація покликана допомогти людині у відновленні порушених чи втрачених фізичних навичок та пристосуватися до нових умов життя після лікування у стаціонарі.

У рамках Програми медичних гарантій пацієнт отримує безоплатно:

  • огляд та консультації;
  • формування індивідуальної програми реабілітації;
  • моніторинг стану пацієнта;
  • консультації лікарів інших спеціальностей;
  • послуги з медичної реабілітації;
  • навчання пацієнтів/родини/доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Як отримати безоплатні послуги

>
  • Щоб отримати безоплатно медичну реабілітацію, пацієнт має:
    звернутися до свого лікаря, з яким укладено декларацію, він за необхідності випише йому направлення на отримання послуги з медичної реабілітації;
    отримати направлення лікуючого лікаря, який може направити пацієнта на медичну реабілітацію за потреби.
  • На надання послуг з медичної реабілітації НСЗУ уклала договори із 249 медичними закладами, 4 з яких приватні.

    Плани на 2021 рік

    Нагадаємо, у Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачена також реабілітація після лікування інфаркту, інсульту та онкологічних хвороб. Розроблено два нових пакети з надання медичних послуг для пацієнтів, які перенесли соматичні та онкологічні хвороби. До цих пакетів буде включено послугу реабілітації, зокрема для людей, які перенесли онкозахворювання та після гострого інфаркту міокарда і гострого мозкового інсульту.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»