Нові тарифи та додаткове фінансування: МОЗ розробило зміни до Програми медичних гарантій на 2020 рік

17 червня 2020 о 12:07
2998

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало для громадського обговорення проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році».

Проєкт акта розроблений з метою забезпечення фінансової спроможності закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності в рамках реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році.

Проблема, яка потребує розв’язання

На сьогодні існує необхідність кризової підтримки закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності, які надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, і внаслідок укладення договорів із Національною службою здоров’я України (НЗСУ) отримали фінансування, яке є меншим за медичну субвенцію 2019 р. Запровадження можливості такої кризової підтримки дає можливість закладам охорони здоров’я державної та комунальної форми власності протягом півроку здійснити адаптацію своєї роботи з метою отримання в наступному році достатнього фінансування. Зокрема, з цією метою було зменшено обсяг фінансування програми медичних гарантій на 906 млн грн та передано їх як медичну субвенцію для підтримки закладів охорони здоров’я, які мають недостатнє фінансування. На жаль, враховуючи ситуацію, що склалася у зв’язку з пандемією гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі — коронавірусна хвороба), обласні державні адміністрації вимушені були використати ці кошти здебільшого на боротьбу з коронавірусною хворобою. Враховуючи наведене, виникла необхідність у перегляді положень Порядку реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 5 лютого 2020 р. № 65 (далі — Порядок).

Суть проєкту акта

Проєктом акта пропонується:

>
  • передбачити новий тариф на медичні послуги з надання екстреної медичної допомоги, лікування інсульту та інфаркту;
  • доповнення Порядку, відповідно до якого передбачається додаткове фінансування для закладів охорони здоров’я, які за договорами з НСЗУ отримають фінансування менше порівняно з 2019 р.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua