«Західна дієта»: вплив на головний мозок

16 червня 2020 о 17:03
1045

Як відомо, модель «західної дієти» (ЗД) передбачає споживання фастфуду, солодкого, смаженої та солоної їжі, хлібобулочних виробів, чипсів тощо. Наразі результати дослідження, проведеного австралійськими вченими з Університету Маккуорі (Сідней) продемонстрували, що часте споживання та прихильність до ЗД може спровокувати розвиток несприятливих нейрокогнитивних наслідків, зокрема погіршити гіпокампальнозалежний контроль споживання харчових продуктів разом із декількома функціями головного мозку — здатності до навчання та запам’ятовування.

Тварини, яких тримали на подібній дієті, демонстрували швидке порушення функцій гіпокампа та зниження здатності до регулювання апетиту. Річард Стівенсон, дослідник із психологічного факультету, із колегами вивчали можливість розвитку таких відхилень серед людей. Робота опублікована у журналі Лондонського королівського товариства. До експерименту були залучені 110 здорових людей віком від 20 до 23 років. Половина з них дотримувалися правильного типу харчування та становили контрольну групу, другій когорті осіб пропонувалося споживати смажені сендвічі, молочні коктейлі із високим вмістом насичених жирів із додаванням цукру, бельгійські вафлі, а також десерти. На початку та наприкінці 1-го тижня випробувань добровольці проходили тестування на запам’ятовування слів. Учасники другої групи, які харчувалися згідно з ЗД, продемонстрували низькі результати тестування на запам’ятовування і переїдали, не будучи  спроможними контролювати свій апетит. Професор Стівенсон, в інтерв’ю журналу «The Guardian» зазначає: «Після тижня, проведеного на ЗД, снеки та шоколад стають бажаною їжею, навіть якщо ви ситі. Така дієта утруднює опір, змушуючи вас їсти більше, що, у свою чергу, призводить до пошкоджень гіпокампа та до утворення хибного циклу переїдання. У разі, якщо гіпокамп функціонує менш ефективно, людина починає думати про їжу».

  • Stevenson R., Francis H., Attuquayefio T. et al. (2020)  Hippocampal-dependent appetitive control is impaired by experimental exposure to a Western-style diet (https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.191338#d3e377).

Катерина Приходько-Дибська