Відпустка для лікарів первинки: як її організувати

16 червня 2020 о 12:27
3601

Літо — пора відпусток. Лікареві первинки, перш ніж спокійно насолоджуватися відпочинком, варто подбати про пацієнтів, які потребують постійної уваги або прийому «Доступних ліків». Як саме? Національна служба здоров’я України пропонує кілька порад.

Поради від НСЗУ щодо літніх відпусток

  • Плануючи відпустку, зробіть «інвентаризацію» пацієнтів, які мають встановлений діагноз, пов’язаний із серцево-судинними захворюваннями, ревматичними хворобами або бронхіальою астмою, цукровим діабетом 2-го типу.
  • Проаналізуйте дату останнього створеного електронного рецепта цим пацієнтам і тривалість призначеного курсу лікування. Запросіть на прийом пацієнтів, у яких закінчуються лікарські засоби, які вони отримали за попереднім електронним рецептом на «Доступні ліки».
  • Також існує можливість виписати електронний рецепт дистанційно (телефоном) без особистого прийому пацієнта в медичному закладі. Це актуально в час пандемії або якщо пацієнт нещодавно звертався до лікаря за медичною допомогою.
  • Або, заздалегідь плануючи відпустку, випишіть відразу пацієнтові лікарські засоби в кількості, передбаченій для тримісячного курсу лікування, враховуючи норми відпуску. Дозвіл на тримісячний курс лікування зафіксовано у Правилах виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом МОЗ України від 19.05.2005 р. №360 (зі змінами).
  • Щодо електронного направлення до вузьких спеціалістів, на діагностику, візуалізацію тощо, то його може створити для пацієнта не лише лікар, який надає первинну медичну допомогу, і про вибір якого пацієнтом подана відповідна декларація, а й інший лікуючий лікар пацієнта, який приймає рішення про таке направлення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr