Добір на посаду голови НСЗУ завершено — Степанов

15 червня 2020 о 10:18
1610

Добір на посаду голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) відбувся повністю в рамках чинного законодавства. На цьому 12 червня 2020 р. в інтерв’ю одному з національних телеканалів наголосив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«Те, що стосується добору на голову НСЗУ. Я не помилився, коли сказав саме «добір». Бо в нас зараз діє порядок щодо призначення на ті чи інші посади держслужбовців категорії «А». Голова НСЗУ належить до цієї категорії. Стаття закону, яка регламентує проведення конкурсу у тому вигляді, до якого ми звикли, призупинена. І деяким народним депутатам слід було б знати, за що вони голосують. Вони припинили цю статтю ще у квітні. Ми, у свою чергу, зробили все в рамках закону і згідно з визначеними нормативами», — зазначив міністр.

Він також наголосив, що на офіційному YouTube каналі Національного агентства України з питань державної служби викладені співбесіди з усіма кандидатами на посаду голови НСЗУ, кожен охочий може з ними ознайомитися.

Процедура добору персоналу на державні посади передбачена Законом про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Саме цим Законом тимчасово призупинені норми Закону України «Про державну службу» в частині конкурсного добору на посади державної служби.

Замість конкурсу передбачена процедура тимчасового добору на посади державної служби шляхом укладення строкового контракту. Ця процедура діятиме впродовж карантину і 30 днів по його закінченню.

У чому різниця між добором і конкурсом

Добір відрізняється від конкурсу тим, що під час добору не проводяться класичні етапи оцінювання кандидатів, не відбувається традиційних тестувань, виконання ситуативних завдань. Замість цього із претендентом, який хоче обійняти посаду на умовах строкового контракту, уповноважена особа проводить співбесіду. За результатами таких співбесід і ухвалюється рішення щодо укладення з претендентом строкового контракту на посаду.

Далі претендент має пройти процедуру спеціальної перевірки, відповідно до законодавства щодо запобігання корупції. Ця вимога не знята і не призупинена. Після цього така особа у статусі державного службовця повноцінно виконує функції на час дії контракту, але не довше двох місяців після його скасування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua