COVID-19: заходи безпеки на час послаблення карантину

11 червня 2020 о 17:37
605

Дотримуватися правил безпеки в умовах пандемії COVID-19 слід незалежно від послаблення карантину. Рекомендації щодо запобігання поширенню COVID-19 ефективно працюватимуть лише тоді, коли їх дотримуватимуться всі.

Безконтактне привітання — одна із важливих рекомендацій, дотримуватися якої повинні всі. Усмішка, кивок голови чи два пальці літерою «V» — вбережуть вас від зайвого у час пандемії контакту зі шкірою рук іншої людини. Проте навіть безконтактне привітання не виключає частого і ретельного миття рук.

У час пандемії COVID-19 навіть в умовах послаблення карантину слід відповідально дотримуватися рекомендацій, розроблених, щоб захистити ваше життя і здоров’я.

Під час походів у магазини або в інших публічних місцях тримайтеся на відстані не менше метра від інших і за можливості — не торкайтеся руками очей, рота, носа.

Перед доторком до кошиків або візочків обробляйте їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%. Після повернення з магазину, а також після розбору принесених покупок ретельно мийте руки теплою водою з милом протягом 20–40 секунд.

Придбані овочі та фрукти слід мити так само, як і завжди. Перед тим як торкатися до них, помийте руки водою з милом. Після цього ретельно вимийте фрукти і овочі чистою водою, особливо якщо ви їсте їх сирими.

Регулярно і ретельно обробляйте руки дезінфектором із вмістом спирту не менше 60% або мийте їх теплою водою з милом протягом 20–40 секунд. Це допомагає знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі.

Уникайте місць великого скупчення людей. Там набагато вища ймовірність опинитися в тісному контакті з особою, інфікованою COVID-19.

Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни. Під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс згином ліктя або серветкою. Використану серветку слід викинути і вимити руки.

Якщо у вас підвищилася температура тіла, з’явилися кашель і утруднене дихання, зателефонуйте сімейному лікарю. Звернення до лікаря телефоном дозволить йому за необхідності оперативно направити вас до спеціалізованого лікувального закладу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua