Застосування парацетамолу в період вагітності: чим загрожує

10 червня 2020 о 15:21
22518

Незважаючи на наявні докази того, що препарат проникає через плаценту і є відомим порушником ендокринної системи та інгібітором циклооксигенази, медичні працівники досить спокійно ставляться до його призначення, зазначаючи, що він є препаратом вибору. Дійсно, парацетамол не був пов’язаний із виникненням тяжких патологій, але наявні переконливі докази того, що жінки, які приймали цей анальгетик у період вагітності, підвищували таким чином вірогідність розвитку бронхіальної астми у своєї майбутньої дитини. Крім того, наразі з’являється все більше доказів того, що внутрішньоутробний вплив препарату підвищує ризик розвитку синдрому дефіциту уваги та гіперактивності. Також є деякі докази стосовно підвищеного ризику розвитку аутизму, але одне дослідження продемонструвало, що це може зумовлюватися гіперактивністю дитини з аутизмом.

Останнім часом популярність парацетамолу в Україні теж зростає. Це пов’язано з поширеною думкою, що препарат є найбільш безпечним порівняно з іншими анальгетиками (при призначенні у звичайних терапевтичних дозах). Різке зростання кількості препаратів на фармацевтичному ринку України, а, отже, підвищення частоти їх застосування як за призначенням лікаря, так і при самолікуванні, а також рекламна активність виробників потребує з’ясування ряду питань, пов’язаних із можливим ризиком застосування препарату. Певні труднощі також становить оцінювання щодо безпеки застосування комбінованих препаратів парацетамолу (Вікторов А., 1998).

Дослідження, результати якого опубліковані в журналі «Paediatric and Perinatal Epidemiology», розкриває зв’язок між розвитком поведінкових порушень у дітей віком від 6 міс до 11 років та застосуванням парацетамолу вагітними у ІІ триместр. Жан Голдінг, провідний автор дослідження із Бристольської медичної школи із колегами, розглядали вибірку із 14 тис.  школярів, які проходили навчання у Бристолі у 1990-х роках. Дослідники використовували дані опитувань, зокрема тестів дошкільного розвитку, оцінювали коефіцієнт інтелекту (IQ), а також показники пам’яті та темпераменту дітей. Мами дітей, які перебували приблизно на 32-му тижні вагітності, проходили анкетування, де зазначали, які препарати вони приймали протягом останніх 3 міс (ацетилсаліцилова кислота, парацетамол, кодеїн, нітразепам). З понад 14 тис. жінок, які брали участь в опитуванні, 12 тис. зазначили застосування парацетамолу, з них 0,9% приймали парацетамол майже щодня, а 0,2% — щоденно. У результаті дослідження було продемонстровано, що парацетамол, який застосовували у період з 18-го по 32-й тиждень вагітності, пов’язаний із порушенням уваги у дітей і розвитком гіперактивності аж до 7 років, але у більш пізньому віці не простежувався зв’язок із розвитком порушень, за винятком хлопчиків, у яких поведінкові проблеми простежувались аж до 9 років. Враховуючи виникнення таких форм поведінки, важливо оцінити у майбутньому, чи супроводжуються вони труднощами у досягненні успішності та чи виникають певні негативні прояви у період статевого дозрівання.

  • Golding J., Gregory S., Clark R. et al. (2019) Associations between paracetamol (acetaminophen) intake between 18 and 32 weeks gestation and neurocognitive outcomes in the child: A longitudinal cohort study (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ppe.12582).

Катерина Приходько-Дибська