Ішемічний та геморагічний інсульти: роль продуктів харчування 

5 червня 2020 о 15:20
5057

У 2013 р. інсульт став другою за частотою причиною смертності і третьою причиною інвалідності по всьому світу. І хоча за останні два десятиріччя захворюваність і смертність від інсульту знизилася, абсолютна кількість випадків розвитку ішемічного та геморагічного інсультів зросла. Саме тому первинна профілактика інсульту має першочергове значення. Згідно з новими отриманими даними стало відомо, що два основних типи інсульту, зокрема ішемічний та геморагічний, які мають різну патологію, можуть також розрізнятися за факторами ризику. Наприклад, генетичні та експериментальні дані продемонстрували, що нижчі концентрації ліпопротеїнів низької щільності можуть бути причинно пов’язані із нижчим ризиком розвитку ішемічного інсульту, але при цьому із вищим ризиком розвитку геморагічного інсульту. У ході нещодавнього масштабного обсерваційного дослідження також виявлено прямий зв’язок ожиріння та діабету із розвитком ішемічного інсульту та, навпаки, зворотний — із розвитком геморагічного.

Попередні дані свідчили про те, що певна дієта може бути пов’язана із підвищеним ризиком розвитку інсульту, але більшість клінічних досліджень фокусувалися на частоті виникнення інсульту загалом — без розподілу його на окремі види. У роботі, опублікованій у виданні «European Heart Journal», провідний автор якої Тонг Теммі, дослідник з відділу епідеміології онкологічних захворювань кафедри охорони здоров’я населення Наффілду при Оксфордському університеті, Велика Британія, продемонстровано, що більше споживання фруктів, овочів, клітковини, молока та молочних продуктів пов’язане зі зниженим ризиком розвитку ішемічного інсульту, при цьому значно не впливаючи на вірогідність розвитку геморагічного інсульту. А часте споживання яєць, навпаки, підвищило вірогідність розвитку геморагічного інсульту, не вплинувши на ризики розвитку ішемічного.

Дослідники аналізували дані понад 418 тис. учасників із дев’яти країн світу (Данія, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія, Швеція, Велика Британія). Набір добровольців відбувався у 1992–2000 рр. Учасники дослідження заповнювали анкети з опитуванням щодо раціону харчування, способу життя, історії хвороби та соціально-демографічних факторів. На основі відповідей оцінювали споживання основних груп продуктів харчування, включаючи м’ясо та м’ясні вироби (червоне м’ясо, перероблене м’ясо і птиця), рибу та рибні вироби (біла та жирна риба), молочні продукти (молоко, йогурт, сир), яйця, крупи, зернові вироби, а також фрукти з овочами, бобові, горіхи, харчові волокна.

Найбільше потенційне зниження вірогідності розвитку ішемічного інсульту було пов’язане із загальним споживанням клітковини (включаючи клітковину з фруктів, овочів, горіхів, зернових і бобових). Кожні 10 г клітковини, що споживається протягом дня, були пов’язані зі зниженням ризику розвитку ішемічного інсульту на 23%. Це еквівалентно приблизно двом випадкам ішемічного інсульту на 1 тис. осіб протягом 10 років. Кожні 200 г споживаних щоденно фруктів та овочів знижували рівень виникнення патології на 13%. Зниження ризиків розвитку ішемічного інсульту також відзначали при вищому споживанні молочних продуктів, включаючи молоко (200 г/добу), йогурт (100 г/добу), сир (30 г/добу). Вірогідність розвитку інсульту зростала при частішому споживанні червоного м’яса (50 г/добу). Кожні 20 г яєць, споживаних за день, також спричиняли підвищений ризик розвитку геморагічного інсульту на 25%, що еквівалентно 0,66 додатковим випадкам на 1 тис. осіб протягом 10 років. Зазначається, що середня маса курячого яйця становить 60 г.

Артеріальний тиск та концентрація холестерину в крові

Споживання продуктів, пов’язаних із вищим ризиком розвитку ішемічного інсульту (червоне м’ясо), також асоційоване із підвищеним систолічним артеріальним тиском (САТ) та рівнем холестерину ліпопротеїнів невисокої щільності у крові, у той час, як споживання їжі, пов’язаної зі зниженим ризиком розвитку інсульту (йогурт, сир, фрукти, овочі, клітковина) асоційоване як зі зниженим САТ, так і зі зниженою концентрацією ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) у крові. Споживання яєць, пов’язане із вищим ризиком розвитку геморагічного інсульту, при цьому асоційоване з незначно підвищеним САТ та зниженою концентрацією ЛПВЩ.

М’ясо та м’ясні вироби

М’ясо є основним джерелом насичених жирів, що може спричиняти розвиток атеросклерозу, а, отже, підвищений ризик розвитку ішемічного інсульту. Стосовно домашньої птиці, за даними метааналізу, не виявили суттєвого зв’язку з розвитком різних видів інсульту. Нещодавно проведений аналіз також продемонстрував, що порівняно зі всіма м’ясоїдами вегетаріанці входили до підвищеної групи ризику за розвитком геморагічного інсульту, проте ці результати ніяк не суперечать висновкам, зробленим у поточному дослідженні.

Риба та рибні вироби

Повідомляється про незначний зворотний взаємозв’язок між споживанням риби та виникненням обох видів інсульту. Зазначається, що різні способи приготування рибних страв можуть впливати на кінцевий результат.

Молочні продукти

Хоча молочні продукти є значним джерелом насичених жирів, більше споживання молочних продуктів пов’язане із нижчими концентраціями холестерину ліпопротеїнів невисокої щільності. Вірогідно, що високий вміст кальцію та калію у молочних продуктах може відігравати деяку роль у профілактиці інсульту. У поточному дослідженні виявлено, що значне споживання йогурту асоційювалося із нижчими показниками САТ.

Яйця

Значне споживання яєць пов’язане із підвищеним рівнем САТ, а також із підвищеними ризиками розвитку як ішемічного, так і геморагічного інсульту.

Фрукти та овочі

Проспективні дані продемонстрували зворотний зв’язок між споживанням фруктів/овочів та ризиком розвитку інсульту. Це частково може бути зумовлене вмістом харчових волокон. Також припускається, що фрукти та овочі — корисні, адже забезпечують організм людини поживними мікроелементами — калієм та фолієвою кислотою. Саме калій сприяє зниженню АТ, а фолієва кислота — зниженню концентрації гомоцистеїну у плазмі крові, що, у свою чергу, знижує ризики розвитку інсульту.

  • Tong T., Appleby P., Key T. et al. (2020) The associations of major foods and fibre with risks of ischaemic and haemorrhagic stroke: a prospective study of 418 329 participants in the EPIC cohort across nine European countries (https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehaa007/5748325#199371997).

Катерина Приходько-Дибська