Захист медиків, боротьба з раком та курінням — профільний Комітет Парламенту ухвалив низку рішень

5 червня 2020 о 12:29
629

3 червня 2020 р. відбулося засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), у якому взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України і Офісу Президента України.

Боротьба з курінням

Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» (№ 2813) та альтернативні 2813-12813-22813-32813-4.

Основний законопроєкт представила одна з його авторів — народний депутат України Лада Булах. Вона зазначила, що проєкт Закону направлений на забезпечення високого рівня захисту здоров’я людей, особливо дітей та молоді, від куріння, що сприятиме зменшенню передчасної захворюваності та смертності від неінфекційних хвороб. «Однією з основних новацій законопроєкту є визнання електронних сигарет і засобів для нагрівання — сигаретами», — сказала народний депутат. Також, за її словами, пропонується ряд заходів для зменшення привабливості сигарет і ввести заборону на їх продаж особам, які не досягли 21-річного віку.

Л. Булах поінформувала, що, порадившись із колегами щодо альтернативних законопроєктів, вирішили, що: «вбачається доцільним утворити робочу групу з підготовки єдиного законопроєкту, який дозволить повною мірою імплементувати в українське законодавство положення відповідних директив Європейського Союзу».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за підсумками розгляду у першому читанні відхилити усі п’ять законопроєктів і підготувати єдину узгоджену редакцію законопроєкту, в якій буде враховано конструктивні положення основного та альтернативних законопроєктів.

Члени Комітету також рекомендували Верховній Раді України відхилити проєкти законів «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» (№ 2052) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності та підвищення інформованості громадян у галузі обігу тютюнових виробів з метою збереження здоров’я нації» (№ 2052-1), оскільки вони за своїм змістом також є альтернативними до проєкту Закону № 2813.

Відтермінування другого етапу медичної реформи

Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» щодо відтермінування введення в дію другого етапу медичної реформи» (№ 3266)

Голова Комітету Михайло Радуцький зауважив, що цей законопроєкт вже втратив свою актуальність, оскільки другий етап медичної реформи стартував 1 квітня 2020 р., а закон не має зворотної дії у часі.

Комітет рекомендував Верховній Раді України не включати зазначений законопроєкт до порядку денного, а у разі включення — відхилити.

Захист професійної діяльності медиків

Народні депутати розглянули проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників» (№ 3560), метою якого є створення правових умов, необхідних для посилення відповідальності за посягання на життя і здоров’я, захоплення як заручника, погрозу або насильство щодо медичних та фармацевтичних працівників у зв’язку з виконанням ними службових та професійних обов’язків.

Один із авторів законопроєкту Сергій Кузьміних, представляючи проєкт, повідомив, що «останнім часом значно почастішали випадки розбійних нападів на медичних та фармацевтичних працівників».

За його словами, пропонується встановити кримінальну відповідальність за посягання на життя, вбивство або замах на вбивство, захоплення як заручника, погрозу або насильство щодо медичного або фармацевтичного працівника у зв’язку із виконанням ними своїх службових або професійних обов’язків, прирівнявши її до відповідальності за аналогічні дії щодо працівників правоохоронних органів.

Згідно із законопроєктом, також пропонується медичним працівникам бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, медичним працівникам, які надають первинну медичну допомогу, амбулаторну психіатричну допомогу, а також працівникам мобільних бригад паліативної допомоги право на придбання у власність та використання травматичної зброї для забезпечення власної безпеки під час виконання ними службових або професійних обов’язків.

Комітет рекомендував Комітету з питань правоохоронної діяльності, який для цього документа визначено головним, підтримати законопроєкт і рекомендувати Верховній Раді включити проєкт Закону до порядку денного і прийняти у першому читанні, за винятком положення про надання права на придбання травматичної зброї.

Організація протиракової боротьби

Члени Комітету розглянули Рекомендації парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Зокрема, зазначалося, що за підсумками слухань розроблено проєкт Національної стратегії національної боротьби з онкологічними захворюваннями до 2030 року, в якій визначено основні цілі боротьби з онкологічними захворюваннями в Україні.

Так, у Стратегії об’єднано всю онкологію, як дитячу, так і дорослу, включено скринінгові програми, ранню діагностику, лікування пацієнтів онкологічного профілю, реабілітацію, паліативну допомогу, навчання спеціалістів, розроблення систем роботи онкологічної служби.

На основі Національної стратегії планується спільно з Міністерством охорони здоров’я України, громадськими та міжнародними організаціями розробити Національну програму боротьби із онкозахворюваннями.

Заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак заявила про підтримку Міністерством розробленої Стратегії і висловила готовність до співпраці для її якнайшвидшого доопрацювання з урахуванням міжнародного досвіду.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти Постанову, якою схвалити Рекомендації парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами rada.gov.ua