Дитина з 14 років може самостійно вибирати лікаря — НСЗУ

5 червня 2020 о 12:12
1692

Якщо дитині уже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з вибраним лікарем (педіатром чи сімейним лікарем) вона може самостійно. Це закріплено в Основах законодавства України про охорону здоров’я та у наказі МОЗ України від 19.03.2018 р. № 503. Для підписання декларації індивідуальний податковий номер (ІПН) дитини не потрібен.

Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України.

За дітей віком до 14 років декларацію з лікарем підписують батьки. Це може зробити один із батьків. Для цього потрібні документи батька або матері (паспорт, ІПН), свідоцтво про народження дитини і мобільний телефон. Із сімейним лікарем декларацію можна укласти з народження дитини.

Серед 29,9 млн громадян України, які мають декларації зі своїми лікарями, 6,4 млн — діти. З них 1,9 млн — віком до 5 років та 4,5 млн — від 5 до 17 років.

Результати опитування серед молоді

У відомстві повідомляють, що за даними опитувань U-Report серед молоді, 26,6% опитаних хотіли б отримувати консультації сімейного лікаря через соціальні мережі та месенджери, а 24,3% — телефоном. Зі змінами на первинній ланці всі ці варіанти комунікації з лікарем стали можливі. Більшість лікарів спілкуються зі своїми пацієнтами і телефоном, і через месенджери. У час карантину це стало ще більш актуальним та затребуваним.

Медичний заклад — перший у черзі вибору (85,9%), коли молодь потребує тестування чи лікарських засобів. Головне очікування від закладу — конфіденційність (62,6%). Серед опитаних підлітків 82% проти того, щоб їхні медичні дані передавалися батькам без їхньої згоди.

«Батькам дуже важливо привчати дитину до правил здорового способу життя. Слід пояснити, що кожна людина — відповідальна за своє здоров’я. Від здоров’я дітей сьогодні залежить здоров’я всієї країни в майбутньому. У підлітковому віці необхідно дати право на усвідомлений вибір, зокрема у виборі свого лікаря. Пацієнти, які досягли 14 років, можуть самостійно вибирати лікаря, до якого звертаються за медичною допомогою. Це право закріплене в законодавстві. Ми зараз будуємо пацієнтоорієнтовану медицину.

Система охорони здоров’я мусить бути дружньою для дітей та підлітків. Часто медичні працівники раніше за батьків можуть першими дізнатися про проблеми підлітка. Але зазвичай ці пацієнти все одно потребують уваги батьків, адже без їхньої присутності чи без письмової згоди батьків/опікунів лікар не має права проводити нічого, окрім консультації», — говорить сімейна лікарка одного з медичних центрів Дарина Дмитрієвська.

Кожна дитина в Україні може отримати безоплатну медичну допомогу за Програмою медичних гарантій. Для цього в неї має бути укладена декларація з педіатром чи сімейним лікарем.

Перелік безоплатних послуг для дітей

Програма медичних гарантій передбачає значний перелік безоплатних послуг для дітей. Це, зокрема, медична допомога при народженні, яка є пріоритетною послугою і повністю покривається, вакцинація за Національним календарем, до якого входять щеплення від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції, вибір педіатра чи сімейного лікаря та пакет послуг на первинці, консультації вузьких спеціалістів за електронним направленням лікаря первинки, невідкладна та планова стоматологічна допомога, а також стаціонарна допомога, включно з операціями за потреби.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua