Целіакія: зв’язок із передчасною смертністю

5 червня 2020 о 14:41
851

Целіакія — імунологічно опосередковане захворювання, яке розвивається у генетично схильних осіб і зумовлене непереносимістю глютену, що призводить до запалення слизової оболонки, атрофії ворсинок, що, у свою чергу, викликає мальабсорбцію.

Згідно з результатами дослідження, нещодавно проведеного вченими з Каролінського інституту у Швеції та Колумбійського університету у США, хворі із глютеновою ентеропатією мають підвищений ризик розвитку передчасної смерті, незважаючи на поінформованість щодо цього захворювання та доступність безглютенової дієти. Зокрема, целіакія пов’язана із підвищенням смертності від раку, серцево-судинних та респіраторних захворювань. Целіакія поширена в усьому світі, та її частота значно зросла за останні 20 років. Розповсюдженість у країнах Заходу становить приблизно 1% загальної популяції, але значно зростає в інших частинах світу. Наразі відомо, що захворювання вражає усі вікові групи населення, включаючи осіб похилого віку та понад 70% пацієнтів віком від 20 років. Ризик розвитку целіакії значно вищий серед прямих родичів (до 10%) і нижчий серед родичів другої лінії.

Використовуючи загальнонаціональні дані шведських відділень патології, що пов’язані з національними реєстрами охорони здоров’я, дослідники обстежили близько 50 тис. хворих на целіакію. Порівняно з контрольною групою показники загальної смертності були підвищені на 21% серед пацієнтів із цим недугом. Відносне підвищення ризику смертності спостерігалось у всіх вікових групах, а особливо серед тих, чий віковий діапазон коливався від 18 до 39 років. Бенджамін Лебвол, провідний автор дослідження та директор із клінічних досліджень у Центрі при Колумбійському університеті, зазначає, що целіакія може спричинити ряд довгострокових ускладнень, які, у свою чергу, можуть вплинути на очікувану тривалість життя. Порівняно із контрольною групою загальний ризик смертності був максимально підвищений протягом першого року після встановлення діагнозу, але таке підвищення зберігалося протягом 10 років. Зі слів співавтора роботи, професора Людвігссона Йонаса, причина підвищеного ризику — запалення, що спричиняється целіакією, і ризики найінтенсивніші у період діагностики захворювання та у період, коли безглютенова дієта ще не сприяла загоєнню слизової оболонки кишечнику.

  • Karolinska Institutet (2020) Celiac disease linked to increased risk of premature death. ScienceDaily (https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200408085537.htm).

Катерина Приходько-Дибська