Максим Степанов обіцяє українцям якісну та доступну медицину

1 червня 2020 о 14:33
10740

1 червня 2020 р. міністр охорони здоров’я України Максим Степанов виступив із відеозверненням у зв’язку з медійним і політичним тиском на Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України.

Очільник МОЗ зазначив, що за всі роки незалежності України діяльність Міністерства завжди була резонансною. І зрозуміло чому — здоров’я важливе для кожного українця. Та водночас за 30 років ніхто в нашій країні не побудував системи охорони здоров’я, в якій кожен громадянин почувався би захищеним.

Пряма мова Максима Степанова

«Останнім часом МОЗ України часто згадують у негативному тоні, звинувачують у всіх можливих і неможливих злочинах. Чинять медійні атаки та політичний тиск. Тому я вважаю за потрібне прояснити ситуацію. На посту міністра я вже 2 міс. Тож можу обґрунтовано стверджувати — системи охорони здоров’я в Україні немає. Це окремі уламки радянського минулого, шматочки абстрактних, нездійснених проєктів майбутнього, відсутність нормальної нормативної та ресурсної бази. А система — повністю знищена. Загроза коронавірусу ще раз довела, що українці дуже добре вміють згуртуватися перед лицем небезпеки заради перемоги. Що ж стосується повсякденного життя, то тут необхідні системні рішення. І люди не мають здійснювати подвигу, щоб народити дитину чи отримати кваліфіковану допомогу при інфаркті. Ми вільні люди, живемо в демократичній країні, де кожен має право на власну думку. І ніхто нікому не може заборонити висловлюватися, критикувати — навіть якщо це комусь не подобається.

Сьогодні інформаційне поле поділено на 2 табори. Один табір — адепти так званої псевдореформи, які мали абсолютну владу і майже 4 роки експериментували з українською медициною. З іншого боку — вітчизняні лікарі, медичні працівники всіх рівнів, які опинилися під загрозою звільнення. Зараз ці так звані реформатори стали критиками будь-чого, аби тільки здіймати публічний галас, щоб відволікти українців від провалів своєї діяльності. Усе, що вони здобули, — це загроза звільнення десятків тисяч медиків та закриття сотень лікарень, дефіцит ліків і медичного обладнання, відтік українських лікарів за кордон. Це результати їхніх напрацювань.

Моє завдання на посту міністра зробити так, щоб кожен українець у будь-якому куточку країни був упевнений, що якщо йому чи його близьким знадобиться медична допомога, то по неї не доведеться їхати до Києва.

Як і доручив Президент, ми виправимо помилки, допущені 5 років тому при плануванні медичної реформи. Це не станеться завтра — для  цього потрібен час. Три роки попередня команда застосовувала в Україні елементи досвіду зарубіжних країн, не враховуючи наших реалій.

Коли прийшов коронавірус, на захист людей стали не фейкові експерти-теоретики, а саме наші лікарі, медичні сестри і брати, всі українські медики. Саме з цими фахівцями ми працюємо над виправленням помилок, які мають жахливі наслідки для українського народу. З нами — команда професіоналів. Нас підтримують лікарі, експерти, фахівці з міжнародним авторитетом. Ми маємо спільне бачення вирішення проблем охорони здоров’я з Президентом і Прем’єр-міністром.

Я не боюся ніяких нападок і готовий захищати нашу позицію до кінця, бо знаю, що у нас сильна команда. Ми обов’язково зробимо так, щоб українці отримали якісну, доступну медицину», — наголосив М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»