Профілактика ВІЛ-інфекції: Центр громадського здоров’я звітує про використання бюджетних коштів

1 червня 2020 о 14:40
783

Цьогоріч Центр громадського здоров’я МОЗ України продовжує координувати громадські організації у регіонах, які є основними надавачами послуг із профілактики вірусу імунодефіциту людини, догляду і підтримки пацієнтів, які живуть із ВІЛ.

Згідно із бюджетом, цього року виділено понад 207 млн грн на фінансування послуг із профілактики вірусу імунодефіциту людини, догляду та підтримки пацієнтів, які живуть із ВІЛ.

Куди пішли кошти

За підтримкою Центру громадського здоров’я МОЗ України і за кошти державного бюджету в Одесі та області громадський рух «Віра, Надія, Любов» протягом пів року реалізує програму профілактики ВІЛ серед груп підвищеного ризику: секс-працівників.

За цей час держава виділила близько 1,3 млн грн для понад 4 тис. клієнтів на:

  • профілактичні послуги, що запобігають новим випадкам інфікування ВІЛ, а також дають можливість пройти тестування на ВІЛ і скринінг на туберкульоз;
  • фахові консультації щодо здорового способу життя.

11 соціальних працівників взаємодіють із обласним шкірно-венерологічним диспансером, СНІД-центром та протитуберкульозною службою.

Окрім того, молодіжний громадський рух «Партнер» з жовтня минулого року впроваджує в Одесі програму профілактики ВІЛ серед представників груп підвищеного ризику: чоловіків, що практикують секс із чоловіками. На цю програму держава виділила близько 400 тис. грн.

У рамках програми провели:

  • 4,5 тис. консультацій щодо ВІЛ, гепатиту, туберкульозу, сифілісу та безпечної сексуальної поведінки;
  • 2,5 тис. тестів на ВІЛ;
  • 2,7 тис. скринінгів на туберкульоз.

Також Центр громадського здоров’я МОЗ України з листопада 2019 р. співпрацює з Рівненським обласним благодійним фондом «Наше майбутнє», який реалізує профілактичні програми у Рівненській, Волинській та Тернопільській областях.

Уряд виділив майже 900 тис. грн на консультаційні послуги, видачу профілактичних матеріалів: шприців, голок, спиртових серветок, презервативів, інформаційних буклетів, проведення скринінгу на туберкульоз та асистованого тестування на ВІЛ.

Завдяки цим коштам забезпечили безперервне надання профілактичних послуг для понад 7 тис. представників уразливих груп, серед яких:

  • люди, які вживають наркотики ін’єкційно;
  • секс-працівники;
  • чоловіки, які мають секс із чоловіками.

Протягом 7 міс майже пів мільйона гривень від Центру громадського здоров’я МОЗ України на реалізацію послуг з догляду і підтримки людей, які живуть із ВІЛ, отримала благодійна організація «100% життя Черкаси».

За ці кошти соціальні працівники організації надали близько 1 800 послуг для 400 ВІЛ-позитивних пацієнтів.

У рамках програми виявили 13 позитивних результатів тестування на ВІЛ та 65 позитивних результатів скринінгу на туберкульоз, одній людині підтвердили діагноз «туберкульоз», 50 осіб отримали діагностичні послуги.

Також у період карантину благодійна організація «100% життя Черкаси» на волонтерських засадах розвозила АРТ-препарати тим клієнтам, які не могли відвідувати СНІД-центри або кабінети довіри.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua