Здоров’я жінок: як його зберегти

28 травня 2020 о 17:45
722

Хоча б одну хронічну хворобу мають 37% чоловіків і 47% жінок віком старше 50 років. Згідно з інформацією Національного центру комплементарної та інтегративної охорони здоров’я США (NCCIH), жінки частіше хворіють, однак рідше помирають передчасно. Це зумовлено ставленням до власного здоров’я та фізіологією. Водночас жінки частіше, ніж чоловіки, мають депресію, їм складніше кинути курити, вони швидше втрачають кісткову масу у зв’язку з гормональними змінами у менопаузальний період.

У жінок менше води в організмі (залежно від коливань, що залежать від циклу), більша частка жиру, але менша частка м’язів порівняно із чоловіками.

28 травня — Міжнародний день здоров’я жінок. У нашій країні на 3 млн більше жінок, аніж чоловіків. За даними Державної служби статистики України станом на 2019 р., у країні мешкає 19 млн 455 тис. чоловіків і 22 млн 528 тис. жінок.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, жінкам слід дотримуватися таких профілактичних заходів

Контроль артеріального тиску. Підвищений артеріальний тиск спричиняє зростання ризику серцевого нападу, інсульту, захворювань нирок. Слід пам’ятати, що норма артеріального тиску у людини змінюється з віком. Систолічний тиск зростає протягом усього життя, а діастолічний зростає до 60 років. У старшому віці та для людей, які мають підвищений ризик розвитку артеріальної гіпертензії, рекомендований щорічний скринінг.

Аналіз на визначення глюкози у крові. Жінки, які мають генетичну схильність до цукрового діабету чи надмірну масу тіла, повинні щорічно перевіряти рівень глюкози в крові та консультуватися зі своїм лікарем. Жінкам віком від 45 років без наявних ризиків слід перевірятися кожні 3 роки.

Індекс маси тіла (ІМТ). Підтримання постійної нормальної маси тіла знижує ризик виникнення найнебезпечніших захворювань — серцево-судинних, діабету та раку. Визначити оптимальну масу тіла можна за допомогою уніфікованого показника — ІМТ.

Скринінг мінеральної щільності кісток. Жінки повинні починати проходити скринінг на виявлення остеопорозу з 65 років. Ті, у кого наявні фактори ризику розвитку остеопорозу (переломи або недостатня маса тіла), повинні проходити скринінг раніше.

Раннє виявлення раку молочної залози. Усім жінкам віком від 20 років слід щомісячно самостійно обстежувати груди. У разі будь-яких змін у молочних залозах необхідно негайно звернутися до лікаря. Онкологи радять жінкам віком 40–50 років починати проходити процедуру мамографії 1 раз на 2 роки, а жінкам старше 50 років обстежуватися щорічно. За наявності сімейної історії хвороби або інших проблем — необхідно обговорити з лікарем більш ранній початок скринінгу.

Раннє виявлення раку товстої кишки. Скринінг зазвичай необхідно починати у віці старше 50 років. Але, як і у діагностуванні раку молочної залози, за наявності сімейної історії хвороби або інших проблем — необхідно обговорити з лікарем більш ранній початок скринінгу.

Стоматологічний огляд. Слід регулярно чистити зуби, уникати куріння та солодких страв, кожні пів року відвідувати стоматолога.

Перевірка ліпідного профілю. Це розгорнутий скринінг ризику серцево-судинних захворювань і атеросклероз. Жінкам віком від 40 років рекомендовано регулярно перевіряти ліпідний профіль. Якщо є схильність до ризику серцевих захворювань або інсульту, варто обговорити з лікарем частоту проведення аналізу.

Скринінг раку шийки матки.  Скринінг необхідно починати жінкам віком від 30 років (раніше — для жінок із ВІЛ). Якщо тест негативний та відсутні будь-які ризики, повторно здати тест можна через 5 років.

Обстеження шкіри. Жінки повинні регулярно проводити самообстеження шкіри. У віці старше 40 років ризик захворіти підвищується. Якщо під час самообстеження помітне нове підозріле пошкодження шкіри або родимка, яка протягом останніх кількох тижнів змінила вигляд, варто відвідати лікаря для повного профілактичного огляду.

Перевірка зору та слуху. У віці старше 40 років ризик очних хвороб та втрати слуху значно зростає. Рекомендовано відвідувати офтальмолога та отоларинголога щорічно, навіть за відсутності скарг.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua