Передозування кофеїном: клінічний випадок

28 травня 2020 о 17:47
1548

Кофеїн — найширше застосовуваний психоактивний стимулятор у світі — міститься у каві, чаї та енергетичних напоях. За даними науково-дослідного центру, що представляє громадські інтереси, кофеїн може викликати легку залежність. Це одна з можливих причин, чому виробники безалкогольних напоїв додають його всюди. Наприклад, у 16 рідких унціях енергетичного напою може міститися до 300 мг кофеїну, а у звичайних безалкогольних напоях, таких як «Pepsi Zero Sugar», на 20 рідких унцій припадає 115 мг кофеїну. Середня чашка кави містить близько 95 мг кофеїну.

Зазначається, що у багатьох любителів кави можуть виникати симптоми абстиненції, головний біль, дратівливість, сонливість і млявість у разі дефіциту кофеїну (рисунок). Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) попереджає, що одна чайна ложка порошку кофеїну еквівалентна приблизно 28 чашкам кави. Це пояснює, чому продаж кофеїнових добавок був заборонений як у США, так і в інших країнах. Заборона продажу з’явилася після декількох смертельних випадків, зареєстрованих протягом останніх років і пов’язаних із передозуванням кофеїну.

Вживання кофеїну в безпечній і помірній кількості не несе жодної загрози здоров’ю людини, проте кофеїн у чистому концентрованому порошкоподібному вигляді є надзвичайно потужною речовиною, здатною призвести до летальних наслідків.

Рисунок. Вплив кофеїну на організм

У звіті Ребекки Харстен, очільниці реаніматологічного відділення Лікарні імені Єлизавети, Велика Британія, описується клінічний випадок 26-річної пацієнтки, яка опинилась у критичному стані за 3 год потому, як спожила три чайні ложки порошкоподібного кофеїну (приблизно 20 г). Згідно з розрахунками FDA, доза була рівноцінною 50–60 випитим чашкам кави, і це більше ніж достатньо для того, щоб призвести до смерті людини. Дослідники зазначають, що вживання 1–2 г кофеїну вже викликає токсичний ефект. У цьому клінічному випадку пацієнтці пощастило вижити з огляду на те, що навіть після 7 год після інциденту, при початковому вимірюванні кофеїну у крові лікарі зафіксували його концентрацію, яка досягла значення у 147,1 мг/л. Декількома годинами раніше, коли пацієнтка потрапила до відділення невідкладної допомоги, в неї зафіксували прискорене серцебиття, пітливість, занепокоєння та утруднене дихання. Електрокардіограма показала, що у пацієнтки розвинувся аномальний серцевий ритм — поліморфна шлуночкова тахікардія, яка, у свою чергу, спричиняє фібріляцію шлуночків та може спровокувати зупинку серця. Також визначали метаболічний ацидоз, поєднаний із респіраторним алкалозом. Лікування пацієнтки полягало у проведенні гемодіалізу та підключенні до апарата штучної вентиляції легень. Їй проводили інфузійну терапію гідрокарбонатом натрію для відновлення кислотно-основного балансу та сульфатом магнію для контролю серцевого ритму. Також застосовували інтраліпід парентерально, адже цей засіб здатен виводити з організму токсичні жиророзчинні речовини. Цей протокол лікування успішно спрацював; за декілька днів постраждала була екстубована, їй відмінили діаліз, але вона залишалася під наглядом лікарів ще протягом тижня.

  • Dockrill P. (2020) Terrifying Medical Case Reveals What Can Happen if You Overdose on Caffeine (https://www.sciencealert.com/this-eye-opening-medical-case-reveals-what-can-happen-when-you-overdose-on-caffeine).


Катерина Приходько-Дибська