Розроблено порядок фінансування безперервного професійного розвитку медиків

28 травня 2020 о 16:11
2741

МОЗ України оприлюднює для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про виділення коштів на забезпечення безперервного професійного розвитку».

Обґрунтування

Проєкт постанови розроблено на підставі Витягу з протоколу № 25 засідання Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 р. щодо виділення коштів державного бюджету з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на здійснення заходів, спрямованих на відновлення видатків державного бюджету (включаючи трансферти місцевим бюджетам) та надання кредитів із державного бюджету за бюджетними програмами, скороченими у зв’язку зі створенням Фонду, а саме –забезпечення безперервного професійного розвитку.

Про що документ

Проєктом акта пропонується наступне.

    1. Виділити Міністерству охорони здоров’я України 141 035 тис. грн на безповоротній основі із Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на здійснення заходів, спрямованих на відновлення видатків державного бюджету (включаючи трансферти місцевим бюджетам) та надання кредитів із державного бюджету за бюджетними програмами, скороченими у зв’язку зі створенням Фонду, а саме – забезпечення безперервного професійного розвитку.
    2. Затвердити Порядок використання коштів, виділених на забезпечення безперервного професійного розвитку.
    3. Забезпечити: >
    4. 1) Міністерству охорони здоров’я — погодження виділення бюджетних коштів, передбачених пунктом 1 цієї постанови, з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету;
    5. 2) Міністерству фінансів — після зазначеного погодження відкриття нової програми та внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Проблема, яка потребує розв’язання

З 2020 р. було передбачене фінансування безперервного професійного розвитку в рамках загального фонду державного бюджету за принципом фіксованих виплат на БПР окремого лікаря. Трансформацію фінансування підвищення кваліфікації та впровадження фінансування безперервного професійного розвитку планувалося втілити за гібридною моделлю переходу до капітаційного фінансування, направивши кошти на департаменти охорони здоров’я за КПКВК 2301090 для здійснення трансфертів на персоніфіковані виплати для лікарів із цільовим призначенням «безперервний професійний розвиток».

Лікарі, які повинні були отримати капітаційні виплати та витратити їх відповідно до потреб індивідуальної медичної практики, за відсутності коштів позбавляються гарантій підвищення кваліфікації за новою моделлю і будуть змушені оплачувати витрати на безперервний професійний розвиток самостійно, адже вимога щодо отримання балів БПР є обов’язковою.

Це означатиме, що тільки ті лікарі, які фінансуються за старою системою путівок, зможуть пройти підвищення кваліфікації за державний кошт. Натомість лікарі, які раніше проходили підвищення кваліфікації за старою моделлю, але мали перейти у 2020 р. зі старої системи фінансування на нову та більш ефективну, — будуть позбавлені такої можливості взагалі. Тобто вони не зможуть підвищувати кваліфікації за жодною з бюджетних програм. Така ситуація призведе до репутаційних втрат уряду, напруження у лікарських колективах, скорочення науково-педагогічних кадрів закладів і факультетів післядипломної освіти. Отже, виникла потреба у виділенні коштів та визначенні механізму їх використання для забезпечення безперервного професійного розвитку.

Суть проєкту акта

Суттю проєкту постанови є забезпечення безперервного професійного розвитку за рахунок виділених МОЗ України коштів державного бюджету з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

Куди надавати пропозиції

Обговорення проєкту акта триватиме до 25 червня 2020 р. Пропозиції та зауваження просимо надсилати
на e-mail: [email protected]
або на адресу: Міністерство охорони здоров’я України, Директорат освіти, науки та кадрів, вул. Грушевського, 7,
Київ, 01601.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua