Комітет з питань здоров’я нації розглянув низку важливих для галузі питань

28 травня 2020 о 13:33
811

Як ми вже повідомляли, 27 травня 2020 р. відбулося засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), у якому в режимі відеоконференції взяли участь 14 членів Комітету, інші народні депутати, а також міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова, представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини і громадських пацієнтських організацій.

Онкологічна допомога в умовах карантину

Комітет розглянув питання про організацію надання медичної допомоги пацієнтам з онкологічними захворюваннями в умовах карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Як повідомив голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Валерій Зуб, це питання було винесене на засідання після звернення 15 пацієнтських організацій.

В. Зуб назвав основні проблеми, з якими зараз стикаються пацієнти з онкологічними захворюваннями:

  • державні закупівлі лікарських засобів за кошти бюджету відбуваються за 2018–2019 рр., а за нинішній рік ще не почалися, хоча деякі препарати вже відсутні, тож хворі змушені купувати їх за власний кошт;
  • не налагоджено механізм тестування на коронавірус ані самих хворих, ані осіб, що їх супроводжують;
  • не налагоджено механізм лікування за кордоном пацієнтів із тими патологіями, які немає можливості лікувати в Україні.

Народний депутат нагадав, що у лютому відбулися парламентські слухання на тему «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення», за підсумками яких прийнято рішення про необхідність розроблення Національної стратегії боротьби з онкологічними захворюваннями. «Робота над нею зараз призупинена, але вона має бути розроблена і затверджена», — наголосив В. Зуб.

Міністр охорони здоров’я України М. Степанов, у свою чергу, повідомив, що робота над Національною стратегією продовжиться найближчими днями. «У нас є чітке розуміння, як ми це будемо робити», — зауважив він.

Міністр також поінформував про алгоритм, який діє для надання пацієнтам онкологічного профілю стаціонарної допомоги в умовах карантину. Зокрема, за його словами, планова госпіталізація відбувається за умови негативного ПЛР-тесту, а всі лабораторні центри забезпечені у повному обсязі тест-системами, реагентами та відповідними супутніми медичними виробами.

Заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України В. Ляшко додав, що Міністерство чітко прописало, коли застосовується ПЛР-тест, а в яких випадках — ІФА-тест, у тому числі, для пацієнтів, які потребують планової госпіталізації чи операції.

Проблеми онкопацієнтів під час засідання озвучили представники громадських організацій, які опікуються цими хворими.

Серед цих проблем:

>
  • непроведення закупівель з метою безперебійного забезпечення онкохворих необхідними препаратами;
  • труднощі з доставкою незареєстрованих препаратів, особливо в умовах карантинних обмежень авіасполучення;
  • неналагодженість постачання препаратів, уже закуплених ДП «УкрМедПостач»;
  • необхідність усунення ряду неточностей у документах, що регламентують проведення тестування на коронавірус перед плановою госпіталізацією для цієї категорії пацієнтів;
  • неможливість потрапити на планове лікування у зв’язку з відсутністю міжміського сполучення;
  • недостатня кількість засобів захисту;
  • організація лікування за кордоном для пацієнтів, які не можуть чекати;
  • висока вартість препаратів.
  • Пацієнтські організації одностайно виступили з вимогою відновити роботу над Національною стратегією, яка має вирішити багато системних проблем, а також призначити заступника міністра, відповідального за цю роботу.

    Представники виконавчої влади відповіли на запитання народних депутатів.

    Комітет прийняв рішення взяти до відома отриману інформацію.

    Допомога хворим на рідкісні (орфанні) захворювання

    На засіданні розглянуто питання про проблеми у забезпеченні громадян України із рідкісними (орфанними) захворюваннями лікарськими засобами та харчовими продуктами для дієтичного споживання, а також висвітлено заходи, що вживаються Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України для їх вирішення.

    Розгляд цього питання був ініційований громадськістю, яка опікується пацієнтами з орфанними захворюваннями.

    Голова Комітету Михайло Радуцький підкреслив, що Комітет приділяє значну увагу людям із офанними захворюваннями. Він також поінформував, що громадськість не задоволена діяльністю постійної робочої групи при МОЗ, яка приймає рішення щодо закупівлі необхідних ліків і затверджує номенклатуру.

    Міністр охорони здоров’я України, доповідаючи з цього питання, зауважив, що наразі немає реєстру громадян із орфанними захворюваннями, що створює проблеми з визначенням їх кількості та потреб.

    За його словами, розробляється Національна стратегія щодо забезпечення потреб осіб із орфанними захворюваннями. Також М. Степанов поінформував про закупівлю спеціалізованого харчування і лікарських препаратів для цих пацієнтів.

    Представники громадських організацій, які опікуються пацієнтами з орфанними захворюваннями в Україні, наголосили, що готові надати допомогу і співпрацювати у питаннях створення реєстру, а також підтримали розроблення Національної стратегії.

    Пацієнтські організації також поінформували про проблеми людей із рідкісними захворюваннями.

    Зокрема, за словами їх представників, постійна робоча група при МОЗ України не співпрацює з лікарями, які опікуються орфанними напрямами та пацієнтськими організаціями. У результаті з осені 2019 р. виникли проблеми з лікарськими препаратами за чотирма нозологіями, кошти використовуються на препарати, які не застосовуються, а необхідні — не закуповуються зовсім або в недостатній кількості.

    М. Степанов погодився, що наявність серед семи експертів робочої групи лише трьох лікарів — це, справді, неправильно. «Ми це змінимо, бо повинні чути пацієнтів», — сказав він.

    Окрім того, за словами представників громадськості, є проблеми щодо виконання вимоги проходити тестування на коронавірус орфанним хворим перед лікувальним процедурами або лабораторними дослідженнями, оскільки вони не мають можливості очікувати на результати декілька днів.

    Коментуючи ситуацію, що склалася, В. Ляшко наголосив, що тестування передбачене тільки для планових госпіталізацій, а не при кожному зверненні. «Це — зловживання на місцях», — сказав він.

    Комітет прийняв рішення взяти інформацію до відома та звернутися до МОЗ із проханням включити громадські організації до робочих груп з урахуванням конфлікту інтересів (випадків, коли громадську організацію фінансує фармацевтична компанія, яка виробляє препарати, що закуповуються).

    Централізовані закупівлі ліків і медичних виробів

    Комітет також розглянув питання про заходи, що вживаються МОЗ України з метою прискорення початку проведення централізованих державних закупівель лікарських засобів і медичних товарів за кошти державного бюджету у 2020 р.

    Народний депутат Ольга Стефанишина, яка ініціювала розгляд цього питання, повідомила, що пацієнтські організації надали інформацію, що громадяни з більшістю хвороб восени матимуть проблеми з ліками. Препаратів залишилося лише на три місяці, а відповідні закупівлі ще не почалися, попри збільшення фінансування, передбаченого державним бюджетом.

    «Нарешті ухвалений паспорт бюджетної програми, однак це — лише підготовка», — наголосила народний депутат.

    Міністр охорони здоров’я поінформував, що потреби на 2020 р. вже затверджено, а закупівлі відбуватимуться за двома напрямами: через ДП «УкрМедПостач» і міжнародні організації. «Зараз отримуємо лікарські засоби за 2018–2019 рр.», — уточнив він.

    М. Степанов висловив сподівання, що вперше за останні роки вся поставка, в тому числі за 2020 р., буде зроблена до кінця року, навіть попри те, що в І кварталі закупівлі не проводилися: «Протягом червня закінчимо всі процедури і почнемо перераховувати кошти міжнародним організаціям, щоб вони почали закупівлі».

    Міністр зазначив, що, на жаль, зараз немає єдиної системи обліку залишків лікарських засобів і наявності їх у лікарнях. Однак, як він запевнив, Міністерство швидко це зробить.

    Очільник МОЗ також відповів на запитання народних депутатів.

    Комітет прийняв рішення взяти інформацію до відома та звернутися до МОЗ України із проханням вжити заходів для пришвидшення закупівлі лікарських засобів за державні кошти.

    Голова Комітету звернувся до міністра охорони здоров’я з проханням надати письмові відповіді на запитання, які прозвучали під час засідання.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами rada.gov.ua, фото з сайту rada.gov.ua.