Позаклітинні РНК-біомаркери у прогнозуванні ризиків прееклампсії

28 травня 2020 о 10:49
680

Опрацювання ефективних стратегій профілактики та лікування прееклампсії обмежене відсутністю точних методів діагностики вагітних, які мають підвищені ризики розвитку цих станів. Зазначений стан характеризується поєднанням підвищеного артеріального тиску з порушенням функції нирок і фіксується у 5–8% вагітних. Прееклампсія посідає вагоме місце серед факторів материнської та неонатальної смертності, недостатньої маси тіла при народжені та є основною причиною передчасних пологів. У нещодавній роботі дослідниками Медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (University of California San Diego School of Medicine), США, описано потенційні біомаркери цього загрозливого стану. За даними авторів, мікроРНК, які визначаються у плазмі крові вагітних за відсутності будь-якої клінічної симптоматики, з часом можуть викликати розвиток прееклампсії. Стаття за матеріалами дослідження опублікована у виданні «Cell Reports Medicine» 19 травня 2020 р.

Секвенування РНК та прогнозування прееклампсії

Прееклампсія — поширене та серйозне ускладнення перебігу вагітності. За наявними даними, цей патологічний стан  є причиною 15% передчасних пологів та 14% материнської смертності у всьому світі. Серед клінічних проявів прееклампсії — артеріальна гіпертензія, набряки, виражений головний біль, нудота та біль у животі, які виявляються у другій половині вагітності, хоча результати більшості досліджень свідчать про те, що розлад викликаний порушенням розвитку плаценти від початку вагітності. Зволікання з діагностикою та несвоєчасність прийняття відповідних клінічних рішень зазвичай є причиною погіршення прогнозів завершення вагітності для матері та дитини. Точність скринінгу вагітних із високим ризиком розвитку прееклампсії має важливе значення, адже деякою мірою дозволяє персоналізувати допологову допомогу. Це спрощувало би можливості оперативної діагностики та оптимального ведення вагітних із прееклампсією. Крім того, ця інформація могла би бути використана для точнішої ідентифікації стану учасниць клінічних випробувань профілактичних методів лікування.

У представленому дослідженні авторами здійснено РНК-секвенування позаклітинних РНК у сироватці крові матерів з метою виявлення та перевірки мікроРНК, що диференційно експресуються у вагітних, серед яких у подальшому фіксували розвиток прееклампсії. Загалом проаналізовано 73 зразки крові вагітних із прееклампсією та 139 зразків біоматеріалу вагітних групи контролю з середнім віком гестації від 17 до 28 тиж. Встановлено, що більшість верифікованих біомаркерів містять мікроРНК-155-5p, який опосередковує пов’язану з прееклампсією репресію ендотеліальної синтази оксиду азоту (eNOS) фактором некрозу пухлини (TNF)-α. Згодом, згідно з результатами деконволюційного аналізу, виявлено, що окремі верифіковані маркери мікроРНК мають плацентарне походження і транспортуються специфічними для плаценти позаклітинними везикулами.

Перспектива — клінічний скринінговий тест

Таким чином, іноваційні біоінформаційні технології дозволили виявити важливі маркери загрозливого клінічного стану, що відкриває можливість прогнозування індивідуальних ризиків розвитку ускладнень вагітності. За словами авторів роботи, наступним кроком має стати скринінг маркерів мікроРНК у масштабнішому  незалежному клінічному дослідженні. Кінцевою метою цього аналізу є розроблення клінічного тесту для скринінгу жінок на ранніх термінах вагітності для виявлення підвищеного ризику прееклампсії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Srinivasan S., Treacy R., Herrero T. et al. (2020) Discovery and verification of extracellular miRNA biomarkers for non-invasive prediction of pre-eclampsia in asymptomatic women. Cell Rep. Med., May 19. DOI: 10.1016/j.xcrm.2020.100013. (https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(20)30018-5).

Наталія Савельєва-Кулик