Створена нова протиракова вакцина із застосуванням нанотехнологій

26 травня 2020 о 17:58
986

Розроблення протиракової вакцини наразі є досить перспективним, адже такі вакцини використовують імунну систему для відторгнення ракових клітин. Незважаючи на зусилля, спрямовані на покращення терапевтичного ефекту при лікуванні хворих на рак, несприятливе середовище імунізації разом зі складним процесом підготовки та частими щепленнями суттєво знижують його ефективність. Вчені Інституту технологій Китайської академії наук розробили нову мікрокапсульну форму протиракової вакцини, ефективність якої вже перевірена на різних моделях пухлин: лімфомі, меланомі та раку молочної залози.

Вакцини у біодеградуючих мікросферах. Інкапсуляція антигенів у мікросфери становить об’єднання їх у захисні полімери з утворенням специфічних часток. Найчастіше з цією метою використовують poly-DL-lactide-co-glycolide (PLGA), який в організмі піддається біодеградації (гідролізу) з утворенням молочної та гліколевої кислот — нормальних продуктів обміну речовин. Швидкість виділення антигену може варіювати від декількох днів до місяців, що залежить як від розміру мікросфер, так і від співвідношення лактиду та гліколіду у диполімері. Таким чином, чим вищий вміст лактиду, тим повільніший процес біодеградації. Мікрокапсульовані вакцини можна вводити непарентерально (орально, інтраназально, інтравагінально). У цьому разі їх введення буде супроводжуватися розвитком не лише гуморального, але й місцевого імунітету, зумовленого продукцією IgA-антитіл. Використання мікросфер, що біодеградують, принципово дозволяє провести й одномоментну імунізацію декількома антигенами (Учайкін В., Шамшева О., 2006).

Досліднику Сяобо Сі з колегами вдалося за допомогою мікрокапсул створити сприятливе імунізаційне мікросередовище  in situ, в якій кінетика вивільнення антигену, поведінка рекрутованих клітин та обволікання кислотою відбуваються синергічно, у результаті чого досягається ефективна Т-клітинна відповідь, потужне інгібування пухлини; забезпечується розвиток антиметастатичних ефектів та вдається запобігти розвитку післяопераційних рецидивів. Детальні результати дослідження представлено у виданні «Science Advances».  Вчені розробили легку та ефективну платформу, в основі якої лежать PLA — мікрокапсули полімолочної кислоти, що застосовуються з метою вакцинації від раку. Загалом результати переконливо продемонстрували, що така система мікрокапсул може слугувати безпечною та високопродуктивною платформою для протиракових вакцин.

  • Xi X., Ye T., Wang S. (2020) Self-healing microcapsules synergetically modulate immunization microenvironments for potent cancer vaccination (https://advances.sciencemag.org/content/6/21/eaay7735).

Катерина Приходько-Дибська