COVID-19: Всесвітня організація охорони здоров`я призупинила випробування протималярійних препаратів

26 травня 2020 о 16:34
887

Всесвітня організація охорони здоров’я тимчасово призупинила випробування препаратів гідроксихлорохіну та хлорохіну, які пропонувалося призначати для лікування коронавірусної інфекції. Приводом стали опубліковані нещодавно результати дослідження у журналі «The Lancet». Автори підсумували: пацієнти із COVID-19, які приймали протималярійні засоби, виявилися більш схильними до розвитку серцевих захворювань та підвищеного ризику смертності від них. Зокрема, хлорохін та гідроксихлорохін пов’язують із проблемою кардіоваскулярної токсичності, особливо внаслідок взаємозв’язку обох препаратів із електричною нестабільністю міокарда, що характеризується подовженням інтервалу Q–T (час, необхідний для деполяризації та подальшої реполяризації шлуночків).

Професор Мандіп Мехра з Медичної школи Гарварда із колегами провели глибокий аналіз лікування хворих на COVID-19 багатьох національностей із шести континентів. До дослідження були залучені пацієнти із лабораторно підтвердженим SARS-CoV-2, госпіталізовані у період із 20 грудня 2019 р. до 14 квітня 2020 р. Хворих розподіляли на чотири основні групи: пацієнтам 1-ї групи призначали хлорохін, 2-ї — комбінацію хлорохіну із макролідом, 3-ї — гідроксихлорохін, 4-ї — комбінацію гідроксихлорохіну із макролідом. 5-а група була контрольною. Смертність у проаналізованих групах виявилася такою: у 3-й групі пацієнтів досягла  18,0%, у 1-й — 16,4% порівняно із контрольною групою, де смертність була найнижчою — 9,0%. Серед тих, хто приймав гідроксихлорохін або хлорохін у комбінації з антибіотиками, смертність виявилася ще вищою: 23,8% та 22,2% відповідно.

Хлорохін та гідроксихлорохін часто у комбінації із макролідами другого покоління, зокрема азитроміцином, широко застосовують для лікування пацієнтів із COVID-19, незважаючи на відсутність переконливих доказів їх користі. Хоча загалом вони безпечні для використання за наявності малярії або, скажімо, аутоімунних захворювань, таких як системний червоний вовчак або ревматоїдний артрит. Автори дослідження не змогли підтвердити безпеки застосування хлорохіну або гідроксихлорохіну окремо чи у поєднанні з антибіотиками. Кожна з таких схем лікування була пов’язана з підвищеним ризиком розвитку порушень серцевого ритму серед пацієнтів із COVID-19.

  • Mehra M., Desai S., Ruschitzka F. et al. (2020) Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31180-6).

Катерина Приходько-Дибська